Beba Dojenje 19. srpnja 2022.

Utječe li veličina grudi na mogućnost dojenja?

Foto: Thinkstock ;Utječe li veličina grudi na mogućnost dojenja?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge trudnice i mlade majke zabrinute su da zbog malih grudi neće moći uspješno dojiti. Utječe li uopće veličina grudi na dojenje i uspješnost savladavanja tehnike?

Većini žena s malim grudima, u nekom trenutku, kroz glavu je prošlo pitanje: "Hoću li moći dojiti svoje dijete?". Tako je na forumu missMAME korisnica Miha otvorila temu i zatražila savjete drugih mama: "Čitam dosta toga po internetu jer mi se približava termin poroda i sve više me muči hoću li dojiti svoju bebu. Prije trudnoće sam imala jako male grudi i mislila sam da će mi u trudnoći narasti, ali nisu. Sad sam se počela opterećivati s tim kako ću dojiti svoje dijete i kako će mi biti neugodno u bolnici kad rodim. Htjela bi čuti iskustva mama koje imaju isti problem kao ja."

Veličinu grudi određuje količina masnog tkiva, stoga veličina grudi nije povezana sa sposobnošću proizvodnje mlijeka i dojenja. Stručnjaci se slažu da veličina grudi nije presudna. Barbara Finderle, primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, objašnjava: "Manje grudi su manje jer imaju manje masnog tkiva, ali imaju otprilike istu količinu mliječnih žlijezda. Žene s manjim grudima imaju manju mogućnost pohrane količine mlijeka te će ponekad biti potrebno češće dojenje. Međutim, mlijeko se kontinuirano stvara te je to proces 'ponude i potražnje'. Koliko dijete jede, toliko će se mlijeka i stvarati. Sve ovisi o potrebama djeteta."

Možda te zanima... Koliko kalorija potrošiš u jednom danu dojenjem? Beba

Važna je tehnika, a ne veličina

Za dojenje je važno tkivo koje proizvodi i pohranjuje mlijeko da nahrani bebu, a ne masti. Vjerojatno ćete na samom početkom trudnoće, već od šestog do osmog tjedna, primijetiti da vam grudi postaju veće i teže. Kako se približava termin rođenja vaše bebe, biti će sve više uočljivo, čak možete i primijetiti da vam iz grudi već kaplje mlijeko.  Prva tekućina koja se stvara u dojkama nakon poroda naziva se kolostrum i prvo je naoružavanje obrambenog sustava djeteta. "Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji čak 99% majki može dojiti svoju novorođenčad, samo je pitanje koliko su toga svjesne i uporne te koliko se okolina miješa u proces uspostave dojenja prvih nekoliko dana nakon porođaja", kaže Barbara Finderle.

Čitateljica Ana opisala je svoje iskustvo: "Nemaš razloga za brigu. Male dojke mogu proizvesti dovoljnu količinu mlijeka. Moje dojke su male i nisu narasle u trudnoći. Važno je savladati tehniku dojenja, odnosno pravilno stavljanje djeteta na dojku. Kad to savladate, i ti i dijete, dojenje će uz malo ili puno truda krenuti samo."

Iznimno je važno da se buduća majka upozna s dobrobitima dojenja i tehnikama već u trudnoći. Adekvatna podrška zdravstvenih djelatnika i savjetnica za dojenje u periodu trudnoće, neposredno nakon porođaja, ali i kasnije, pomaže da početni problemi s dojenjem budu riješeni što uspješnije. Vrlo mali broj žena neće moći dojiti zbog nekog stvarnog razloga. Većina ih odustaje zbog umora, misle da one to ne mogu, da je beba gladna ili da imaju male grudi ili uvučene bradavice. Ne treba brinuti zbog veličine grudi već se treba dobro educirati te znati gdje ćete potražiti pomoć, ukoliko je to potrebno.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Žene s većim grudima imaju i veće probleme

Iako sve buduće majke misle naopako, u stvarnosti više problema imaju žene s većim grudima. U početku, bebe znaju imati probleme s primanjem velikih grudi i pojasa oko bradavice -areole - jer imaju malena usta kojima moraju primiti veliku dojku. Nakon nekih mjesec dana, kad se mama i beba usklade, i takvi problemi nestaju. "U praksi se često dešava da žene s većim grudima imaju više problema u prvi danima dojenja, stoga se ne treba brinuti zbog veličine grudi", komentira savjetnica za dojenje.

"Imam male grudi, prije trudnoće neka kilava jedinica, u trudnoći malo narasle, ali sad su se opet ispuhale. Te moje 'sirotice', kako ih od milja zovem, proizvode veliku količinu mlijeka. Još ti je možda i bolje da su male, bit će ti lakše. Zamisli da imaš petice pa ne vidiš ni bebinu glavu. Šalu na stranu, nemaš razloga za brigu i male grudi su super za dojenje", našalila se čitateljica Darija

Najbolje rješenje je dojiti na zahtjev

Majčino mlijeko se neprestano radi i pohranjuje u mliječne kanale između podoja. Tijekom hranjenja beba obično isprazni oko 70-80% mlijeka u dojci. Jedno istraživanje je pokazalo da neke žene imaju 3 puta veći kapacitet pohrane od drugih, ali kroz 24 sata sve su žene proizvele istu količinu mlijeka. Veće grudi imaju veću mogućnost pohrane, ali nekad i to nije dobar pokazatelj. Bilo da imate male grudi s velikim kapacitetom pohrane ili velike grudi s malim kapacitetom, rješenje je dojiti na zahtjev. Tako ćete biti sigurne da je vaše dijete sretno. 

Barbara Finderle dala je kratke savjete kako se pripremiti: 

  • adekvatna edukacija budućih majki
  • pronađite savjetnicu za dojenje u svom kraju
  • pokušajte osigurati prirodan porođaj bez intervencija i lijekova
  • omogućite si barem sat vremena kontakta koža na kožu neposredno nakon porođaja
  • osigurajte da vaše dijete bude s vama 24 sata na dan u prvim danima života (neophodno je da imate osiguran rooming-in u rodilištu)
  • pokušajte se maknuti od stresa i problema
  • vi se brinite samo za dijete i sve druge poslove pokušajte ostaviti drugima .

 

Možda te zanima... Nove smjernice za dojenje Američke pedijatrijske akademije izazvale su burne reakcije javnosti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.