Beba Dojenje 13. rujna 2021.

Prekrasne fotografije ruše stigmu da je dojenje jedina opcija hranjenja bebe

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fotografkinja je snimila tri majke koje hrane svoju djecu jer želi istaknuti da dojenje nije jedini način te da je i svaki drugi način normalan i dobar jer na kraju dana: Hranjenje je hranjenje

Mjesec dojenja svake se godine obilježava i putem društvenih mreža uz hashtag #NormalizeBreastfeeding (Normaliziraj dojenje). No, usred priče o dojenju, izdvaja se jedna jedinstvena fotografija koja podsjeća na poslovicu kada je u pitanju rasprava je li bolje dojenje ili bočica: Na kraju dana hranjenje je hranjenje.

Fotografkinja iz Nevade i majka dvoje djece podijelila je upravo takvu fotografiju: "Samo želim reći da bez obzira na tvoj izbor hranjenja, apsolutno si nevjerojatna!" napisala je u svojoj objavi na Facebooku. 

Na fotografiji se nalaze tri majke u dugim lepršavim haljinama i svaka drži bebu u naručju. Fotografija je topla i majčinska, ali također privlači pogled činjenica da svaka žena hrani svoje dijete na drugačiji način - dojkom, bočicom i cijevi za hranjenje. Saunders kaže da je inspiracija za fotografiju nastala zbog brojnih pritisaka koje je i sama osjećala tijekom dojenja

"Imala sam ideale iz društvenih stigmi da trebam samo dojiti, inače bih se smatrala neuspjehom", rekla je Saunders za CafeMom. Prisjeća se i da je pokušala gotovo svaku metodu koja postoji, uključujući sastanak sa savjetnikom za dojenje, korištenje štitnika za dojenje te posebna pića za laktaciju. No dijete jednostavno nije htjelo sisati, a ona je osjećala krivnju i sram

Možda te zanima... 'Zona bez dojenja': Stvarno postoje mame za koje dojenje nije opcija Beba

"Budući da nisam odgovarala kalupu, nisam bila u stanju raditi ono što su mi videozapisi i blogovi mama govorili da bih trebala raditi", kaže za CafeMom. Nevoljko je počela hraniti dijete formulom i odjednom su ti gnjevni osjećaji krivnje, srama i neuspjeha počeli blijediti. Prvi put kad je gledala sina kako postaje "pijan od mlijeka", srce joj je poskočilo. A kad je dobio na težini, bila je presretna.

Saunders je to iskustvo naučilo vrijednu lekciju: "Ono što je najbolje za moje dijete i mene nije uvijek ono najbolje za drugu obitelj".

To je lekcija koju i danas nosi sa sobom i osjeća da bi je i drugi mogli ponijeti. "Kad sam se prepustila stigmi, shvatila sam da nisam neuspjeh i da sam mogla uživati ​​u svom djetetu i majčinstvu", kaže ona.

Svaka od žena na fotografiji ima svoju priču kada je u pitanju hranjenje

Mykel Cooper je majka 10-mjesečne kćeri Marlee, a djevojčica je rođena mjesec dana prijevremeno. Mykel je provodila svoje prve dane između kuće i inkubatora, a iako je dojila Marlee prvog dana kad se rodila, uskoro je morala prijeći na izdajanje i nastavila se izdajati sljedećih sedam mjeseci

Pročitala je brojnu literaturu, koja se svodila na isto "dojenje je najbolje" i zbog toga se osjećala kao neuspjeh. Počela je tražiti druge načine prehrane beba i na kraju joj je izdajanje pružilo utjehu

Sanda Dominković Možda te zanima... 'Zašto ne dojim nego sam odlučila isključivo se izdajati?' Roditelji

"Stvarno mi je dala pozitivan pogled na činjenicu da smo sve majke i svi imamo trenutke u kojima se osjećamo kao da ne dajemo sve od sebe", rekla je Cooper, dodajući: "Kao zajednica trebali bismo se međusobno podržavati i ohrabrivati u takvim trenucima. Nitko osim druge majke nikada neće osjetiti emocije koje imaš za svoje dijete i to je nešto u čemu se svi slažemo."

Courtney Espejo je pozirala s tromjesečnim sinom Isaacom, zna da dojenje ima svoje prednosti, ali to nije jedini način. Courtney je majka četvero djece i ističe da je imala privilegiju dojiti svako svoje dijete tijekom 15 mjeseci i voli vezu koja je stvorena dojenjem. 

Ipak, ona zna da to nije uvijek moguće.

"Ako možeš dojiti, super!" ona kaže, dodajući: "To je tako posebna veza i dobra je za bebu, ali beba će imati posebnu vezu s majkom, čak i ako ju ne možeš dojiti. Samo njeguj svoje dijete na najbolji mogući način!"

dojenje Možda te zanima... 10 rečenica zbog kojih sam se osjećala kao najgora majka jer nisam dojila Roditelji

No, rijetko koja žena razumije to što osjeća treća mama, koja je željela ostati anonimna zbog privatnosti. Rekla je za CafeMom da joj je bila čast predstavljati zajednicu za posebne potrebe, kao i donijeti svijest o drugom načinu na koji majke njeguju svoje bebe pozirajući sa svojim 19-mjesečnim sinom. 

"Moj se sin rodio izuzetno prerano", objašnjava. I dok je prvih devet mjeseci svog života primao majčino mlijeko donora kroz epruvete za hranjenje, on sada dobiva miješanu hranu kroz svoju cijev. "Njegova cijev omogućuje mu da dobije svu potrebnu hranu jer još uvijek nije u stanju ništa jesti na usta", objašnjava ona.

Sada kad je fotografija viralna, nada se da će više majki podržavati sve načine hranjenja.

"Nadam se da razumiju da nemaju sve mame priliku hraniti svoje bebe na" tradicionalan" način i da ne bi trebale osjećati krivicu zbog toga", istaknula je ona.

Možda te zanima... 5 mitova o hranjenju na bočicu u koje ne trebaš vjerovati Beba

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Anchika

    Predivna fotografija koja uistinu pokazuje majčinu ljubav koja je bezuvjetna bez obzira na koji način hranila dijete, jer na kraju je vazno jedino da mama daje sve od sebe da je njezina beba sretna. Bravo za sve tri mame😊

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.