Beba Dojenje 15. svibnja 2019.

'Priručnik za dojenje' besplatno je dostupan svim ženama u Hrvatskoj

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U zagrebačkoj Gradskoj upravi najavljeno je osnivanje 'Savjetovališta za planiranje obitelji' te je predstavljen 'Priručnik za dojenje'

U povodu Međunarodnog dana obitelji, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Ured za demografiju predstavili su najnovije aktivnosti u sklopu mjera demografske i zdravstvene politike Grada. Aktivnosti se provode i kao dio programa "Grad Zagreb – prijatelj dojenja" koji se aktivno provodi od 2015. godine. Riječ je o novom opsežnom Priručniku za dojenje na čak šezdeset stranica koji potpisuju vrsni stručnjaci, a na usluzi je i Savjetovalište za planiranje obitelji.

Prema zadnjim podatcima iz 2013. godine u Hrvatskoj oko 70 posto majki isključivo doji svoju djecu do drugog mjeseca života, u razdoblju od trećeg do petog mjeseca života taj postotak pada na 58,2 posto, a nakon navršenih šest mjeseci života isključivo dojenje prisutno je kod 19 posto dojenčadi

Možda te zanima... Hrvatice počinju dojiti, ali broj isključivo dojene djece značajno pada poslije tri mjeseca Beba

Sa željom da se majkama približe sve pozitivne strane dojenja te im se pomogne u savladavanju često zahtjevnog procesa, grupa autora, koju čine prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med. i Irena Gracin, bacc. med. techn. savjetnica za dojenje, pripremila je Priručnik o dojenju koji će biti dostupan roditeljima na trudničkim tečajevima u tiskanom obliku, kao e-priručnik u pdf formatu na web stranici Grada Zagreba koji je dostupna svim ženama u Hrvatskoj.

 | Author: Promo Foto: Promo

Dojenje ima brojne zdravstvene prednosti za dijete poput sprječavanja alergija, najučinkovitija je dijetetska mjera radi prevencije atopijskih bolesti, posebice atopijskog dermatitisa, zatim pozitivno utječe na krvni tlak, potiče neurorazvoj te pruža bebi emocionalnu potporu tijekom maženja i dodira.

dojenje Možda te zanima... Najveće blagodati majčinog mlijeka Beba

"Korisni savjeti vezani za dojenje te odabir pitanja i odgovora iz svakodnevne prakse pedijatra imaju namjenu majkama pružiti znanja, vještine i sigurnost u procesu dojenja. Jedan od čestih uzroka prekida dojenja dojenačke su kolike i s njima pridružene visoke razine emocionalnog stresa majke, stoga se u priručniku i ovoj temi posvećuje prostor koji će rasvijetliti šarenilo uzroka i pojavnosti kolika te mogućnosti pomaganja, sve s namjerom da se smanji razina majčinog stresa i uspostavi skladan i smireni emocionalni odnos s djetetom. I konačno, u vrijeme izloženosti brojnim kemijskim toksinima iz okoliša, posebnu pozornost treba posvetiti prehrani dojilja i olakšati siguran odabir namirnica, ali i drugih predmeta opće uporabe. U širem kontekstu, priručnik je tek jedan mali dio predanog rada Gradske uprave na potpori dojenju i roditeljstvu“, izjavio je prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., pedijatar i autor Priručnika o dojenju.

"Ove godine pokrenut će se u Domu zdravlja Zagreb - Istok i Savjetovalište za planiranje obitelji kao dodatna usluga u sklopu koje će se budući roditelji moći informirati kod ginekologa o reproduktivnom zdravlju, načinima planiranja obitelji i drugim važnim temama u trenutku kada se odluče na proširenje obitelji“, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Istok Dragica Jesih, dipl.iur.

Možda te zanima... Pametna klupa za dojenje: 'Majkama želimo dati još jednu mogućnost izbora' Beba

Adrese postavljenih klupa za dojenje i prematanje:

1. Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11

2. Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta

3. Park Stara Trešnjevka 1 (u samom dječjem parku)

4. Terminal Črnomerec u dječjem parku

5. Dječje igralište u Ulici Tina Ujevića između broja 11 i 13 na Knežiji.

Adrese postavljenih stolića za prematanje:

1. Odjel za središnje evidencije i registar birača, Ilica 25

2. Područje gradske četvrti Peščenica, Žitnjak, Zapoljska 1

3. Područje gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15

4. Područje gradske četvrti Susedgrad, Sigetje 2

5. Područje gradske četvrti Medveščak, Medveščak 15, II. kat

6. Područje gradske četvrti Maksimir, Petrova 116

7. Područni ured Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12

8. Odjel za socijalnu skrb, Nova cesta

9. Odjel za populacijsku politiku, Vodnikova 14

10. Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1

11. Gradska ljekarna Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića.

dojenje dojilje Možda te zanima... Što mame kažu o dojenju u javnosti Beba

Adrese "Savjetovališta za djecu – prijatelj dojenja“:

1. Dom zdravlja Zagreb - Istok, Grižanska 4

2. Dom zdravlja Zagreb - Istok, Ninska 16

3. Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11

4. Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Vrabečak 4

5. Dom zdravlja Zagreb - Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.