Beba Dojenje 05. listopada 2016.

Još jedan razlog zašto biste trebali dojiti barem prva 4 mjeseca

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Britanski znanstvenici su zaključili da je problematično ponašanje daleko manje zastupljeno kod djece koja su dojena bar četiri mjeseca

Bebe koje su dojene imaju manje psihičkih i fizičkih problema, pokazala je britanska studija. Britanski znanstvenici su zaključili da je problematično ponašanje daleko manje zastupljeno kod djece koja su dojena bar četiri mjeseca.

Problematično ponašanje uočeno je kod šest posto djece koja su dojena minimum četiri mjeseci, dok je takva vrsta ponašanja zastupljena u 16 posto slučajeva kod djece koja su hranjena adaptiranim mlijekom, pokazuju istraživanja.

Jedan od mogućih razloga boljeg razvoja dojene djece je taj što majčino mlijeko sadrži veći broj masnih kiselina, bitnih za rast djece, ali i hormona koji su značajni za razvoj mozga i živčanog sustava.

Ali i sam čin dojenja ima povoljan utjecaj na interakciju između majke i djeteta kao i na saznajnu funkciju kod djeteta.

"Djeca koja su dojena najmanje četiri mjeseca rjeđe imaju probleme u ponašanju kada napune peti rođendan. Naravno, tome nije "krivo" samo dojenje, već i brojni drugi faktori. Mame koje doje svoju djecu često vode potpuno drugačiji život od onih koje se opredijele dijete hraniti mliječnim formulama. Obično su starije, bolje obrazovane i bolje situirane", objašnjava dr. Maria Quigley sa Državne perinatalne epidemiološke jedinice Oxfordskog sveučilišta.

Novopečene mame bi trebale dojiti djecu najmanje prvih šest mjeseci da bi ih zaštitile od želučanih problema, respiratornih infekcija, astme, ekcema i alergija. Dojenje ima svoje zdravstvene benefite i za mame, a ne samo bebe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.