Beba Dojenje 29. studenoga 2017.

Beba se često budi i cijelu noć siše, a vraćam se na posao

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Desetomjesečna beba uspavljuje se dojenjem, a noću se često budi i opet siše. Mamu muči skori povratak na posao, zbog kojeg želi dijete odvikunuti od dojenja... Pročitajte savjet pedijatrice Mirjane Kolarek Karakaš

Imam sina od 10 mjeseci. Preko dana je dobar, voli da je sva pažnja oko njega, ali je dobar. Ali zato kad pada mrak ja sam već luda, za dva mjeseca se vraćam na posao, a dudicu i bočicu neće. Koliko god se najede navečer, njemu je opet potrebna sisa, i za uspavljivanje, a i za cijelu noć. Ja se odmaknem od njega, on se budi i spava sa mnom. Sad više ne znam odakle bih započela prestanak dojenja i kako ću izdržati taj plač, a moram jer radim i dan i noć.

Spavanje i prehrana varijabilni su od djeteta do djeteta. U vašem slučaju vjerojatno je prisutan problem uspavljivanja jer dijete koje dobro spava nema potrebu za hranom. Nije ga dobro previše opterećivati hranom jer punog želuca nemirnije spava. Budući da cijelu noć želi sisati, očito je da vaše dijete ima veliku potrebu za kontaktom. S dudom, ili još manje bočicom, nemojte inzistirati. Posebno nije dobro nuditi čaj jer se od navike ispijanja čaja kroz noć dijete teško odvikava, mnogo teže nego od hrane, odnosno dojenja.

dječak bočica Možda te zanima... Zbog slatkog čaja zubići su puni karijesa! Vrtić

Preporuka je da dijete stavite na prsa navečer i eventualno još jednom tijekom noći, ako traži. U dobi od 10 mjeseci i ako lijepo napreduje dojenčetu noćni obrok nije neophodan. Ako dijete tijekom noći ne spava, ne znači da je gladno i nemojte ga umirivati podojem. Privijte ga k sebi, pričajte, pjevajte, držite ga za ručicu. Važno je da osjeti vašu prisutnost. S vremenom će prestati potreba za kontinuiranim kontaktom i dojenjem preko noći. Dva mjeseca su period u kojem se mnogo toga može promijeniti. Mislite pozitivno i uživajte u svojem djetetu. Sve su to poteškoće prolazne prirode. Najvažnije je da dijete zdravo raste i napreduje.

dojenje mama majka beba Možda te zanima... Noćni podoji: da ili ne? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.