Beba Dohrana 12. svibnja 2022.

5 stvari koje sam naučila kad je beba sama vodila dohranu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Umjesto da se priklonite jednom konceptu dohrane, bolje je biti fleksibilan u svom pristupu, slijediti intuiciju i znakove bebinog razvoja', objasnila je mama i pedijatrica Natalia Stasenko

Natalia Stasenko je mama troje djece i pedijatrica i vrlo je strastvena kada su u pitanju djeca. Napisala je što je sve naučila o dohrani beba kroz odgoj svoje djece, a s trećim djetetom odlučila je probati metodu - 'beba vođa dohrane' (Baby-Led Weaning).  

"Beba vođa dohrane' metoda nastala je u Velikoj Britaniji. Ova metoda znači da beba sama uhvati hranu koja je mekana i gusta umjesto da je roditelji hrane kašicama s žličicom. Osnovna pretpostavka je da se čeka šest mjeseci prije nego beba počne konzumirati krutu hranu, tada su djeca spremna za male komadiće hrane, tzv. "fingerfood", a onda se faza kašica može preskočiti. Bebe mogu jesti kašice prstima ili priborom, ali ne da ih hrane roditelji", objasnila je Natalia kako funkcionira ova metoda.

dohrana Možda te zanima... 'Pustite bebu da sama jede što i koliko želi' Beba

Dodala je kako nema puno istraživanja veznih za ovaj koncept, ali većina ih ima pozitivne rezultate: jača osjećaj za samokontrolu, povećava izloženost obiteljskoj hrani i čak pomaže djeci da budu istraživači kasnije u životu kada je u pitanju hrana. Ali iskustvo s ovom metodom različito je u svakoj obitelji, osobito kod djece koja su prerano rođena ili imaju problema s motorikom te nisu zainteresirani da jedu sama.

beba, dohrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Donosimo pet stvari koje je mama Natalia naučila kroz svoje iskustvo s ovom metodom: 

1. Ne moraš strogo slijediti metodu 'beba vođa dohrane' kako bi se tvoja beba sama naučila hraniti. Samo budi sigurna da je izlažeš hrani od rane dobi. Postoje istraživanja koja pokazuju da bebe stare šest mjeseci mogu uzeti hranu i prinijeti je svojim ustima. Također znamo da kasnije upoznavanje s teksturom hrane može biti povezano s problemima hranjenja u budućnosti.

2. Kad beba sama jede cijeli proces je stvarno neuredan, ali kasnije če biti bolje. Na početku, kad je dijete staro pet, šest mjeseci i počinje jesti s prstima većina hrane ne završi u ustima. Ali kada nauči gristi i svlada vještinu žvakanja sve manje hrane završi na podu, a sve više u bebinom trbuščiću. I kada je naša beba s devet mjeseci počela sama uzimati male komadiće hrane s prstima, hranjenje je bilo gotovo bez nereda.

beba hrana Možda te zanima... Finger food za bebe: Uči ih samostalnosti i razvija motoriku Beba

3. Bebe ne jedu puno hrane na početku, ali je važno da dobiju sve zdrave obroke potrebne za rast i razvoj. Zbog toga sam odlučila uvesti kašice jer je moj pod stalno bio umrljan hranom. Odlučila sam se za bjelančevine, namirnice bogate željezom i cinkom poput mesa, ribe, graha i cjelovitih žitarica. A čim više nije imala problema s glatkim kašicama, prešli smo na one u kojima je bilo komadića hrane. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Još uvijek uživam u udobnosti hranjenja djeteta na žlicu. Gledati kako dijete samo pokušava jesti je neprocjenjivo, ali kako imam puno obaveza u danu jednostavnije mi je ga nahraniti s žličicom za 10-15 minuta. Općenito, hranim je s žlicom jednom dnevno za ručak, a beba ima priliku sama jesti dva, tri obroka. Osim toga, obratite pozornost kako beba reagira na hranjenje žličicom i prestanite je hraniti s prvim znakovima da je sita, ako više prati što se događa u okolini ili ne obraća pozornost na žlicu i ne otvara usta te okreće glavu od hrane.

mama majka hrana dohrana beba Možda te zanima... Zašto nije preporučljivo hraniti bebu žlicom? Beba

5. Nije potrebna posebna "fingerfood" hrana. Pratila sam forume i čitala komentare mama i shvatila da one traže nešto posebno. Iako se mogu naći posebni recepti mene to nije oduševilo i mislim da neće posebno pomoći djeci da nauče uživati u obiteljskim obrocima. Ako je beba probala samo špinat s jajima, kako će moći prepoznati okuse? Avokado, brokula kuhana na pari, banana, mekano voće ili pečeno povrće su samo neki od primjera jednostavne hrane koja je dobra za bebe, a već je imate kod kuće.

Možda te zanima... 28 sigurnih i ukusnih namirnica koje beba može jesti rukama Beba

Svako dijete je posebno

Na kraju je objasnila koja je najvažnija lekcija koju je naučila tijekom odrastanje svoje djece. "Ne postoji jedan pristup koji funkcionira za svakoga. Neke bebe napreduju na kašicama, druge na "fingerfoodu", a za neku djecu dobra je kombinacija. Stoga, umjesto da se priklonite jednom konceptu prehrane, bolje je biti fleksibilan u svom pristupu i slijediti intuiciju i znakove bebinog razvoja", objasnila je mama. Sve ostalo će doći na svoje mjesto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.