Beba Dohrana 03. travnja 2017.

Koje začine beba može jesti i kada?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kada je najbolje uvesti začine u prehranu djeteta te koje začine djeca mogu jesti i uz kakva jela najbolje pristaju

Mišljenje da dječja hrana treba biti bez okusa nije točno. Bebe mogu uživati u brojnim začinima, ali je važno da ih dodate postupno i u malim količinama.

beba, dohrana Možda te zanima... Riba, povrće i maslinovo ulje idealni za početak dohrane Beba

Kada početi?

Začini se polako mogu uvesti u prehranu kada dijete navrši šest mjeseci, a jači začini nakon što dijete navrši devet mjeseci.

Neki od začina koje dijete može jesti:

  • Bosiljak:  izrazito svjež i mirisni mediteranski začin toplog, blago gorkastog okusa, a savršeno ide uz sva jela s rajčicom, kuhanu i pečenu ribu, janjetinu, salate, gljive, sirne namaze, tikvice i omlete
  • Korijander: ima slatkast okus i specifičan miris, a koristi se kao dodatak umacima, salatama, te pristaje uz meso, ali i voćna jela
  • Peršin:  jedna od najrasprostranjenijih začinskih biljaka, a najbolje ide uz  ribu, limun, leću, rižu, rajčice i većinu povrća
  • Origano: najčešće se upotrebljava u  talijanskoj kuhinji za razne umake za tjesteninu, a pristaje uz govedinu, vegetarijanska jela, salate, paprike, rajčice, patliđane, jela od krumpira, morskih plodova te mahunarki
  • Majčina dušica:  izvrsno pristaje uz junetinu, janjetinu, divljač i gljive. Također se dodaje marinadama, grill jelima, morskim plodovima, umacima, ribi, povrću, salatama i jajima
  • Ružmarin: izrazito mirisni začin koji pristaje varivima, jelima s rajčicom, bundevom, krumpirom, patliđanom, graškom, lećom, gljivama, piletini i janjetini
  • Menta: ljekovit i mirisan začin, idealno ide uz svo povrće, ali i uz janjetinu, piletinu te voćne i povrtne salate, žitarice i kolače
  • Cimet: koristi se u pripremi kolača i torti, ali i u marinadama, tjesteninama, rižotima, povrću, voćnim salatama, a izvrsno pristaje i uz čaj
  • Kumin: aromatičnog mirisa i ugodnog okusa koji grije te se najčešće dodaje varivu, jelima od krumpira, divljači, kupusu i cikli
  • Đumbir: kao i češnjak, jedna od najljekovitijih namirnica, specifičnog, jakog i aromatičnog okusa, a najčešće se koristi za jela azijske kuhinje te za čaj, kolače, keksiće i medenjake
dojenje Možda te zanima... Smiju li dojilje jesti začinjenu hranu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.