Vrtić 07. ožujka 2024.

Kako umiriti dijete nakon noćne more i koliko oni često zapravo sanjaju ružno

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Noćne more su nešto što ne želi doživjeti baš nitko od nas – kako mi odrasli, tako još manje djeca. No, neminovno se takve situacije nekad ipak moraju odigrati i nekad ćemo čuti taj strašni noćni plač…

Većina nas je to doživjela: dijete se budi usred noći, izbezumljeno, sigurno da je noćna mora koju su upravo proživjeli stvarna. I kad su tako uznemireni, onda je vrlo teško smiriti se. Odmah se pojavljuju i čudovišta iz ormara, izlaze ona ispod kreveta, ne smije biti mrak… I nema više spavanja tek tako.

Možda te zanima... Čega se djeca najviše boje? Najčešći strahovi po dobi i kako im pomoći Vrtić

Neke statistike kažu da oko polovice djece u dobi od 3 do 6 godina ima česte noćne more, dok je ta brojka kod djece u dobi od 6 do 12 godina oko 20%. Dok uglavnom ne postoji razlika među spolovima u učestalosti pojave noćnih mora, u dobi od oko 13 godina one su malo češće kod djevojčica. Osim klasičnih noćnih mora, tu su i „noćni strahovi“ - višeminutni ispadi koji mogu prekinuti djetetov san.

Što su uopće noćne more?

Noćna mora se obično javlja tijekom dijela sna s brzim pokretima očiju (REM faza sna), što je obično posljednja faza sna. To objašnjava zašto se dijete često budi s noćnom morom usred noći ili pred jutro.

Što se tiče teme sna, dječje su noćne more poprilično ujednačene. Kao što smo već spomenuli, tu su čudovišta raznih oblika i veličina, kao i mjesta prebivališta, ali i duhovi, psi koji laju ili tigrovi koji vrebaju, pa čak i ljudi koji izgledaju prijeteće – sve su to česti posjetitelji dječjih noćnih mora. Djeca također mogu imati zastrašujuće snove o maltretiranju ili uznemiravanju.

Nakon što se probude iz noćne more, djeca se mogu osjećati ranjivo i tjeskobno, a mogu im biti i ubrzani otkucaji srca. Ponekad noćne more mogu biti toliko loše da dijete razvije fobiju od spavanja.

A što su „noćni strahovi“?

Noćni strahovi su epizode napada panike tijekom spavanja. Razlikuju se od noćnih mora, i to tako što se javljaju obično ranije u ciklusu spavanja, tijekom ne-REM faze sna, a osim tog, tijekom ovih strahova djeca će često glumiti, vikati ili plakati dok spavaju i sanjaju san. Smatra se da oko 30% djece doživi noćne strahove, i to najčešće između 3. i 7. godine, a obično se mogu protegnuti i do 10. godine.

Epizode noćnih strahova u nekim slučajevima mogu trajati i do 90 minuta.

Što možeš učiniti

Povremene noćne more ili noćni strahovi mogu biti itekako zastrašujući za djecu, ali ti strahovi mogu nestati uz malo tvoje nježnosti i uvjeravanja da je sve u redu. Objasni djetetu da noćne more nisu stvarne, već samo misli koje stvara naš mozak, te posebno naglasi da su zapravo bezopasne.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ako se noćne more i strahovi ponavljaju, pokušaj s vremenom postići to da se dijete ne oslanja samo na tvoje uvjeravanje da je sve u redu. Pokušaj potaknuti dijete da se nauči samo umiriti nakon što se probudi iz ružnog sna. Iz upravo tog razloga nije dobra ideja djetetu predložiti da dođe spavati u vaš krevet nakon noćne more, jer bi to moglo čak povećati učestalost noćnih mora.

Postoji jedna provjerena strategija, koja će upaliti kod većine djece: plišanac ili neki drugi platneni prijatelj za spavanje. Oni mogu umiriti dijete ako je uzrujano, ali možeš i unaprijed pripremiti teren. Reci djetetu da je plišanac uplašen, te zamoli dijete da ga tješi noću. Možeš isto tako i okrenuti priču i reći da ga plišanac može zaštititi. Ove strategije mogu ublažiti noćne strahove i poboljšati kvalitetu sna.

Ako, pak, znaš da dijete tijekom dana doživljava neke strahove ili prolazi neko stresno razdoblje, razgovaraj s njim o tim osjećajima, opušteno, u sigurnom okruženju prije spavanja. Tjeskoba može doprinijeti pojavi noćnih mora. Tu može pomoći i opuštanje prije spavanja, kao i neka od metoda opuštanja.

Sve ove epizode noćnih mora i strahova s vremenom će proći i nema posebnog razloga za zabrinutost. Tek ako dijete ima učestale noćne more, i to najmanje dvaput tjedno, tijekom šest mjeseci ili duže, ili pak noćne more potraju i nakon 6. godine, tada bi bilo vrijeme za posjetiti psihologa i posavjetovati se o mogućoj terapiji.

Možda te zanima... Dijete se boji mraka? To je normalan strah, ali možeš mu pomoći da brže prođe Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.