Beba Zdravlje i njega bebe 12. ožujka 2024.

Zajedničko spavanje, jantarne ogrlice.... Pedijatri razbijaju 7 mitova o sigurnosti beba

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američka akademija pedijatara razbija neke od najpopularnijih mitova vezanih uz bebe.

Svatko tko postaje roditelj, nekoliko se mjeseci priprema za dolazak bebe na svijet, te se baci u istraživanje i učenje o tome kako pravilno postupati s novorođenim djetetom. No u modernom dobu, internet vrvi od raznih informacija koje pedijatri smatraju neistinitima i čistim mitovima koji nikako ne drže vodu. Kako razlikovati činjenice od fikcije kada je u pitanju sigurnost beba? 

Američka akademija pedijatara razbija neke od najpopularnijih mitova vezanih uz bebe. 

Mit 1: Obloge za dječje krevetiće štite bebu

Iako se može činiti intuitivnim staviti nešto mekano između bebe i ruba tvrdog drvenog krevetića, nema dokaza da jastučići sprječavaju ozljede. Zapravo, dokumentirano je da predstavljaju opasnost po život. U svibnju 2022. Američka akademija pedijatara i Povjerenstvo za sigurnost potrošačkih proizvoda SAD-a (CPSC) uspješno su pogurali da se u Zakon o sigurnom spavanju za bebe uvede zabrana korištenja obloga za dječje krevetiće zbog opasnosti od gušenja, davljenja i zarobljavanja.

Činjenica 1: Obloge za dječje krevetiće predstavljaju opasnost od gušenja i davljenja za dojenčad i sada su zabranjeni Zakonom o sigurnom spavanju za bebe.

Možda te zanima... Obloge za krevetiće i ljuljačke opasne su za djecu! Neke zemlje zakonom ih zabranjuju Beba

Mit 2: Jantarne ogrlice za zube mogu ublažiti bol prilikom izbijanja zubića

Jantarne ogrlice za zube popularizirali su na društvenim mrežama roditelji koji vjeruju da mogu ublažiti jake bolove kod izbijanja zubića. Oni koji ih podržavaju tvrde da ogrlice sadrže jantarnu kiselinu koja pomaže oslobađanju protuupalnih svojstava, ali prema S. Amni Husain, dr. med., te tvrdnje nisu dokazane. “Korištenje jantarnih ogrlica za zube strogo se ne preporučuje. Općenito, predstavljaju veliki rizik od davljenja bilo da se nose danju ili noću,” primjećuje Husain. Umjesto toga, isprobajte jednu od ovih 19 igračaka za izbijanje zubića kako biste ublažili bebinu bol.

Činjenica 2: Jantarne ogrlice za zube predstavljaju rizik od davljenja bilo da se nose noću ili danju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda te zanima... Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića i koliko je sigurna za bebu? Beba

Mit 3: Zajedničko spavanje je najbolji način da držite bebu na oku

Višestruki rizici i dobrobiti čine zajedničko spavanje vrućim problemom. Neke se mame kunu u njega, potvrđujući veću povezanost koju osjećaju s bebom i, iznad svega, lakše noćno hranjenje. Ali Američka akademija pedijatara kaže da dijeljenje kreveta povećava rizik od SIDS-a i gušenja, a posebno ga treba izbjegavati kod dojenčadi mlađe od 3 mjeseca. Dijeljenje sobe, međutim, jako se potiče tijekom bebine prve godine i pomaže smanjiti rizik od SIDS-a do 50 posto. 

Činjenica 3: Američka akademija pedijatara kaže da dijeljenje kreveta povećava rizik od SIDS-a i gušenja. Umjesto toga, upotrijebite kolijevku uz krevet kako biste bez rizika bili uz svoju bebu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mit 4: Izbjegavajte dodirivati fontanelu pod svaku cijenu

Fontanela, ta meka točka na vrhu bebine glave rezultat je praznina između kostiju u lubanji koje još nisu srasle, kaže dr. med. Vicki Papadeas. Zapravo su dva, ali onaj prednji na vrhu je glavni koji ljudi nazivaju mekom točkom. Budući da to područje pulsira otkucajima bebinog srca, znamo da izgleda super-krhko, ali zapravo je zaštićeno jakom i čvrstom membranom. Dodirivanje tog područja je u redu i zapravo je potrebno tijekom kupanja - morate ga oprati kako biste uklonili nakupine ljuskica.

Činjenica 4: Bebina meka točka zapravo je zaštićena jakom membranom. Iako biste trebali biti nježni, potrebno je oprati i ukloniti naslage ljuskica s fontanele. 

Mit 5: Zimski kaputi i deke pružaju bebi dodatnu podlogu i sigurnost dok je u autosjedalici

Iako ovi udobni dodaci čuvaju bebu na sigurnom i griju dok je vani, mogu imati suprotan učinak ako se nose ispod remena autosjedalice. Prema Jaime Friedman, MD, debela odjeća, kaputi i deke ostavljaju previše prostora između remena autosjedalice i bebe. Čak i ako ste zategnuli trake kako bi dobro pristajale bebi, kompresija ovih mekanih materijala u slučaju sudara olakšava bebi da proklizne i potencijalno se ozlijedi.

Činjenica 5: Debela odjeća i deke ostavljaju previše prostora između bebinih i remena autosjedalice. U slučaju sudara, bebi je lakše proklizati i ozlijediti se.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mit 6: Hodalice su siguran način da bebi omogućite neovisnost

Američka akademija pedijatara se s ovim toliko ne slaže te zagovara potpunu zabranu proizvodnje dječjih hodalica. Godine 2012. ukazali su na studije koje sugeriraju da dojenčad koja koriste hodalice pokazuju nenormalan hod dok ne mogu samostalno hodati. Što je još strašnije, hodalice mogu dovesti bebu u vrlo opasne situacije. Stepenice su krive za 75 posto incidenata hodača, dok opekline čine 2 do 5 posto nesreća. 

Činjenica 6: Hodalice predstavljaju nekoliko sigurnosnih opasnosti i zapravo mogu odgoditi početak prvih bebinih koraka.

Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju na opasnosti hodalica za djecu Beba

Mit 7: Bebi možete dati lijek protiv kašlja i prehlade

S obiljem malih kapaljki i žličica za sirupe, čini se da biste trebali moći djetetu dati malu dozu lijeka protiv prehlade za djecu. No Agencija za hranu i lijekove kaže da bi se roditelji trebali kloniti lijekova protiv kašlja i prehlade koji se izdaju bez recepta dok djeca ne navrše najmanje 2 godine. Ne samo da FDA kaže da tipični lijekovi protiv prehlade jednostavno nisu učinkoviti za bebe, već su naveli i opasne nuspojave, uključujući konvulzije, ubrzan rad srca, smanjenu razinu svijesti pa čak i smrt. Kad je beba prehlađena, pokušajte održavati zrak vlažnim pomoću ovlaživača će redovite čistite bebin nosić. 

Činjenica 7: Agencija za hranu i lijekove kaže da bi se roditelji trebali kloniti lijekova protiv kašlja i prehlade dok beba ne napuni najmanje 2 godine zbog opasnih nuspojava.

Možda te zanima... Dijete vam se guši od kašlja? Evo kako mu pomoći da izgura dan i lakše zaspi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.