Beba Razvoj u 1. godini 30. studenoga 2022.

Spavanje u istom krevetu s djecom, pozitivno utječe i na roditelje i na djecu!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Privrženo roditeljstvo, koje uključuje zajedničko spavanje, može imati pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje djeteta, tvrde stručnjaci.

Susan Krauss Whitbourne, profesorica psihologije na Sveučilištu Massachusetts Amherst smatra da privrženo roditeljstvo može pomoći djeci da odrastu u sretnije i samopouzdanije ljude. "Privrženo roditeljstvo način je odgajanja djece u kojem roditelj stvara posebnu vezu sa svojom djecom", objašnjava Whitbourne za Mirror.  

Profesorica kaže da se cijeli pristup privrženog roditeljstva povezuje s četiri glavna koncepta. Prvi se odnosi na zajedničko spavanje roditelja i djece u istoj sobi ili čak u istom krevetu, uz odgovarajuće mjere opreza. Iako postoje brojene rasprave o ispravnosti ove vrste odgoja, novo je istraživanje pokazalo da takav pristup roditelja ima pozitivan utjecaj mentalno i fizičko stanje djeteta, ali i roditelja. 

Možda te zanima... Vikendom te to sigurno ne tješi, ali dokazano je: djeca ranoranioci uspješnija su u životu Vrtić

Uz zajedničko spavanje, ova odgojna metoda uključuje i odgovaranje na svaki plač i zahtjev djeteta, za razliku od puštanja da se dijete samo smiri, te fizičku prisutnost koja se izražava maženjem ili grljenjem. Dokazano je da i roditelji i djeca imaju koristi od ove vrste odgoja i povezanosti. Roditelji su sretniji i manje se svađaju. Uz to, stvaraju poseban odnos sa svojom djecom koji se razvija kroz godine.

S druge strane, djeca privrženih roditelja imaju nižu razinu stresa, puno manje plaču, imaju veću privrženost za svoje roditelje te veću razinu empatije. Sve te emocije pomažu djeci da u budućnost bolje vladaju svojim osjećajima, ali i da se bolje prilagođavaju na nove ljude i nove situacije. Dok neki govore da se ne slažu s ovakvim pristupom jer djeca postaju previše ovisna o roditeljima, drugi ga hvale i govore kako im dijete puno manje plače nego prije. Iako ovaj način roditeljstva pozitivno utječe na roditelje i djecu, na samim roditeljima je da odluče je li ovo ispravno za njih i njihovu djecu

Možda te zanima... Istraživanje: Mame bi trebale izlaziti s prijateljicama dvaput tjedno radi boljeg zdravlja! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.