Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. lipnja 2023.

Mamu napali jer se kupala s dvogodišnjakom u kadi: 'To je seksualno zlostavljanje'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna mama je na Redditu nedavno objavila post o zajedničkom kupanju sa sinom u kadi i potegnula pitanje šteti li to djetetu ili je to sasvim u redu?

Nevjerojatno je kako ljudi mogu pretjerano seksualizirati odnos djeteta i roditelja. Biti gol s djecom relativno je prirodna stvar, ali za roditelje to može zvučati nekako ... jezivo.

Jedna mama objasnila je što se dogodilo kad je ležerno spomenula kupanje sa sinom.

"Razgovarala sam s prijateljem i spomenula sam da se moj sin ne voli tuširati, ali voli kupke, tako da kada pripremam kupku za njega obično se zajedno kupamo", napisala je na Redditu. "Ubacimo puno igračaka, kantica jer se on voli prolijevati vodom. Ako mene pitate, to je dobitna situacija. Mogu oprati svoji i njegovo kosu u isto vrijeme, a on obožava kad se igram s njim u kadi."

Mama i dijete u kadi Možda te zanima... 'Ne sramim se kupati gola sa svojom djecom' Vrtić

Ali njezin je prijatelj mislio da je ova za nju simpatična anegdota nije niti malo simpatična ni slatka.

"Odgovor koji sam dobila nije bio kakav sam očekivala", napisala je mama. "Zgrozio se. Rekao je da je to jako neprimjereno pogotovo zato što je on dječak i što ja emocionalno i eventualno seksualno zlostavljam sina. Nisam se složila s njim i vodili smo veliku raspravu". Mama se sada pita trebali se prestati kupati sa svojim sinom?

Je li kupanje s djetetom zaista tako grozna stvar, da ti mogu reći kako seksualno zlostavljaš sina?

Srame li se djeca svog tijela?

Ne, djeca se ne srame svog tijela i vole se skidati. Potpuno im je svejedno vidi li im se ruka ili 'piša' - njima je to isto u dobi do negdje pete godine. Djeca nemaju sram, već im roditelji kroz socijalne norme nametnu taj osjećaj. U dobi od 2 do 4 godine tek otkrivaju vlastito tijelo. 

 "To je njihovo tijelo i osjećaju se dobro sa svim dijelovima. Kad uđu u ekshibicionističku fazu, žele istraživati i pokazivati, žele i vidjeti što drugi imaju. Zanima ih razlika između djevojčica i dječaka. I u svojoj obitelji vide razlike i tu kreće identifikacija s određenim spolom, koja se javlja oko šeste godine", pojašnjava psihologinja i seksualna terapeutkinja Tanja Jurin. 

Kad je vrijeme za prestanak zajedničkog kupanja?

Nije dobro i dalje biti gol pred djecom ili se kupati s njima, ako zapaziš da okreću glavu na drugu stranu kad vas vide gole. "Ako roditelji primijete da je djetetu neugodno, te se ne želi skinuti na plaži - ne bi na tome trebali inzistirati, ili ako se dijete zatvara samo u kupaonicu - roditelj mu to treba dopustiti", objašnjava psihoterapeutkinja Ana Karakaš.

U dobi od pete do osme godine kod djece se javlja osjećaj srama i potreba za privatnošću pa prestaju pokazivati vlastite intimne dijelove tijela. Dok se to ne dogodi, pustite vodu i vodeći se Perezovim obiteljskim motom, uronite u zabavu.

Možda te zanima... Mama tvrdi da tata ne bi trebao kupati kćer jer 'nemaju iste dijelove' Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • chris_barr

    Sljedeći put kad mjenjate pelene svom djetetu zapitajte se da li ga možda seksualno zlostavljate jer naime morate mu obrisati predio oko genitalija, namazati sa masti i premotati. E pa ako je to zlostavljanje, onda nek si djeca sama mjenjaju pelene. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.