Želim dijete Planiranje trudnoće 5655 prikaza 19. veljače 2018.

5 stvari koje vaš ginekolog ne bi odobrio

Liječnik i žena
Foto: Thinkstock

Kako je svaki odnos dvostran, tako je i odnos pacijent-liječnik, pa bi i ginekolozi lakše obavljali svoj posao kad njihove pacijentice ne bi radile sljedećih pet stvari

Većina žena žele da je njihov ginekolog pristojan, da ne osuđuje i ima izvrsno znanje. Kako je svaki odnos dvostran, tako je i odnos pacijent-liječnik, pa bi i ginekolozi lakše obavljali svoj posao kad njihove pacijentice ne bi radile sljedećih pet stvari.

1. Vjerovale svemu što pročitaju na internetu

Liječnici se svakodnevno suočavaju s pacijentima koji sami sebi postavljaju dijagnoze pomoću informacija s interneta i od njih zahtijevaju samo uputnice za specijalističke preglede. Tanja Pekez Pavliško dr. med., kaže da pacijenti moraju shvatiti da je proces postavljanja dijagnoze nešto za što treba puno znanja i iskustva te da je to kao da amater smatra da je bolji igrač od šahovskog velemajstor.

trudnica, trbuh Možda te zanima... Infekcije rodnice – prijetnja zdravoj trudnoći Želim dijete

2. Ostajale dugo u odjeći za trening

Svi znamo kakvo okruženje gljivice vole - toplo i vlažno. Nakon što završite s treningom odmah promijenite odjeću u kojoj ste trenirali. Odjeća natopljena znojem je savršen dom za rast i razvoj gljivica i drugih klica. Perite sportsku odjeću nakon svake upotrebe. Nosite čistu odjeću prije svakog treninga.

par seks Možda te zanima... Ne možete zatrudnjeti? Možda radite jednu od ovih grešaka Želim dijete

3. Trpjele bolan seks

"Dispareunija se smatra najčešćim disfunkcijskim poremećajem i može se naći kod otprilike dvije trećine svih spolno zrelih i aktivnih žena'', kaže specijalistica ginekologije i opstetricije dr. sc. Senka Sabolović Rudman. Prema definiciji, dispareunija podrazumijeva bol u predjelu spolnih organa žene i/ili u donjem dijelu trbuha neposredno, tijekom ili nakon spolnog odnosa. ''Rjeđe, u težim slučajevima se javljaju mučnina i povraćanje. Zbog toga poremećaj može rezultirati prorjeđivanjem ili čak prestankom seksualnih odnosa jer nelagoda i bol poništavaju zadovoljstvo seksualnog odnosa.'', objašnjava dalje.

Tri situacije u kojima morate posjetiti ginekologa

4. Liječile same sebe od gljivičnih infekcija

Mnoge žene na prvi znak da s njihovom vaginom nešto nije u redu, poput svraba ili iscjetka posumnjaju da je riječ o gljivičnoj infekciji. Ali, ako se ne radi o gljivičnoj infekciji onda krivim liječenjem možete pogoršati ili prikriti pravi problem.

žensko tijelo Možda te zanima... Pomlađivanje vagine preporučuje se i nakon poroda Beba

5. Pretpostavljale da je jako menstrualno krvarenje normalno

Bez obzira koliko imate godina i koliko ste daleko od menopauze, trebate otići na pregled, ako prilikom mjesečnice svaka dva sata morate hitno zamijeniti uložak ili tampon ili, ako morate koristiti i tampon i uložak kako bi izbjegli "nezgodu". Uobičajen gubitak krvi tijekom menstruacije (obično traje od tri do sedam dana) je oko pet žlica ili 80 mililitara.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Zdrava Krava.

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.