Trudnoća Planiranje trudnoće 22. svibnja 2013.

Pretrage koje biste trebali napraviti prije trudnoće

pregled doktor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uzimanje bakterioloških obrisaka na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tijek trudnoće, kao i razdoblje neposredno nakon poroda te olakšati novorođenčetu prve dane života

Iako se najveći broj trudnoća ostvaruje spontano i bez plana, donošenje odluke o trudnoći s profesionalnog stajališta trebalo bi svakako biti racionalni izbor. Idealno bi bilo kada biste ideju o planiranju trudnoće iznijeli vašem liječniku i kad bi vas on proveo kroz medicinsku pripremu i ciljanu obradu.

Posebna pažnja mora biti usredotočena na ginekološko zdravlje buduće majke, što znači da bi trebalo napraviti papa obrisak i ultrazvučni pregled maternice i jajnika. Uzimanje bakterioloških obrisaka na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tijek trudnoće, kao i razdoblje neposredno nakon proda te, što je najvažnije, olakšati novorođenčetu prve dane života.

U slučaju infekcije liječe se i muškarac i žena

Pojedine bakterije mogu dovesti do ranog ili kasnog spontanog pobačaja, prijevremenog poroda, ali i do teške neonatalne sepse u novorođenčeta, kao i do postporođajne upale maternice i mekih dijelova porođajnog kanala uz mogući razvoj sepse u rodilje. Moramo imati da umu da se najčešće radi o istodobnoj infekciji s više uzročnika. Analizom urina i liječenjem oboje partnera možemo spriječiti najčešće upale koje nastaju tijekom trudnoće (upale mjehura i mokraćnih puteva i bubrega).

Pored analize urina oboje partnera, ciljana obrada trebala bi uključivati uzimanje obriska iz rodnice žene i bakteriološku obradu ejakulata muškarca. Prilikom pozitivne izolacije pojedinog uzročnika, poput klamidije, mikoplazme ili ureaplazme, terapija je istovjetna za oba partnera. Po provođenju terapije nužna je kontrola.

Ako žena boluje od kronične bolesti, kao što su astma, kolitis, dijabetes, hipo ili hipertireoza, nužno je stabiliziranje njezinog općeg stanja, ciljana priprema za trudnoću i primjena adekvatne terapije koja je moguća i tijekom trudnoće.

Prestanite pušiti barem četiri mjeseca prije planiranog začeća

Uvođenje u prehranu folne kiseline (šest do osam tjedana prije zanošenja) smatra se jednim od najvažnijih postupaka u prevenciji defekata neuralne cijevi (spina bifida – rascjep kralježnice). Pretjerano konzumiranje alkohola kao i pušenje ponašaju se kao anti-nutrijenti, sprječavajući apsorpciju hranjivih tvari (vitamina i minerala) koji su nužni za uredno molekularno funkcioniranje našeg tijela. Stoga je preporučljivo barem četiri mjeseca prije ostvarenja trudnoće prestati s pušenjem i konzumacijom alkohola.

Moramo imati na umu da sve što unosimo kroz naša usta utječe na svaku stanicu našeg tijela, stoga je nesumnjivo prehrana izuzetno bitna u ženskom zdravlju. Osobito je važan pravilna unos esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i 6 masne kiseline), cjelovitih žitarica, mahunarki, svježeg voća i povrća te organske soje.

Kondicijskom pripremom tijela i pravilnom prehranom bogatom vitaminima i mineralima stvaramo odlično okruženje za dijete, a majka je spremna za razdoblje čarobnog putovanja tijekom trudnoće i u vrijeme razdoblja babinja.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.