Trudnoća Planiranje trudnoće 10. studenoga 2020.

10 stvari koje trebaš promijeniti kako bi povećala mogućnost začeća

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Problemi s plodnošću u današnje vrijeme pogađaju sve više parova, a istraživanja su pokazala da promjene u načinu života mogu povećati plodnost

Neke žene ostanu trudne bez ikakvog napora dok se druge bore s začećem mjesecima ili čak godinama. Zašto? Stručnjaci priznaju da još uvijek nisu sve otkrili. "Imamo čimbenike i saznanja kako je vaša mama prošla kroz menopauzu i koliko su redoviti ciklusi, ali to nam ne govori sve. Toliko toga je individualno", objašnjava ginekologinja Sarah Berga iz medicinskog centra Forest Baptist iz Winston-Salema.

Međutim, liječnici znaju da postoje načini kako ti i tvoj partner možete povećati plodnost. Probaj promijeniti neke navike u svojoj svakodnevici.

1. Ovisnost o gaziranim sokovima 

Žene koje piju dva i više gazirana napitka bilo koje vrste imaju oko 16 posto manju plodnost nego žene koje ih ne konzumiraju, pokazalo je istraživanje iz 2012. koje je objavila koautorica Lauren Wise.

2. Vrijeme spavanja

Istraživanja pokazuju da žene koje su imale potpomognutu oplodnju imaju najbolje rezultate kada redovito noću spavaju sedam do osam sati. Važno je da razmisliti o tome koliko spavaš.

Možda te zanima... Koliko seksualnih odnosa treba u jednoj večeri za začeće? Trudnoća

3. Zdravlje zuba i desni

Bolesni zubi i desni mogu stvoriti probleme kod začeća i produžiti to vrijeme na još dva dodatna mjeseca, pokazalo je australsko istraživanje iz 2011. Obavezno posjeti stomatologa kako bi utvrdila je li sve u redu. 

Neočekivani razlozi zašto ne možete zatrudnjeti

4. Vježbanje je važno, ali ne treba pretjerivati

Vitke žene koje vježbaju pet sati tjedno imaju za 42 posto manju vjerojatnost da će zatrudnjeti za razliku od onih koje ne vježbaju toliko. Pronađi tjelovježbu koja ti odgovara, ali i razmisli koliko vremena provodiš vježbajući.

5. Gledanje televizije

Muškarci koji gledaju televiziju više od 20 sati tjedno imaju 44 posto nižu količinu spermija od onih koji ne gledaju, pokazalo je istraživanje iz 2013. sa Sveučilišta Harvard.

žena Možda te zanima... Istraživanje: U 30-ima se ne trebate bojati neplodnosti Trudnoća

6. Povećan stres

"Ako je razina stresa jako velika, možete jednostavno prestati ovulirati", objašnjava dr. Berga za Health.

10 prirodnih načina za povećanje plodnosti

7. Osjetljivost na gluten

Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Columbia pokazalo je da 6 posto žena s neobjašnjivom neplodnošću ima celijakiju. "One proizvode antitijela koja mogu ometati razvoj posteljice", kaže liječnik i autor istraživanja Peter Green. Nakon što su ispitanice prešle na prehranu bez glutena, začele su u roku od godinu dana.

8. Pretilost kod muškarca

Muškarci koji imaju višak kilograma ili su pretili imaju veću mogućnost za manji broj spermija, pokazuje istraživanje iz 2013.

Muškarci su plodniji po hladnoći?

9. Pušenje

Pušenje smanjuje kvalitetu spermija, objašnjava Američko udruženje za reproduktivnu medicinu, i zato se preporučuje prestanak pušenja.

10. Pametni telefoni i broj spermija

Muškarci koji pohranjuju pametne telefona za pojasom ili u džepovima hlača imaju niži broj spermija, zaključak je američke Radne skupine za zaštitu okoliša, vjerojatno zbog elektromagnetskih valova koje emitiraju.

par krevet Možda te zanima... Koji su najčešći uzroci neplodnosti? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Luana.Brajković

    Odlicni savjeti su kao i uvijek :). Mi smo na sve to pazili, i pili smo fertilup kapsule. Bebač je dosao :)

  • bsbs

    hvala na savjetima, ovo mi je baš trebalo, najbolji ste 

  • sfdgf

    super savjeti

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.