Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. kolovoza 2022.

Zašto nikad ne bi trebala vrtjeti dijete držeći ga ruke?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Tek kad smo stigli kući, primijetila sam da ne pokreće ruku normalno. Počela je ponovno plakati i rekla sam joj da pokuša saviti ruku. Tada sam se sjetila da ju je tata vrtio držeći je za ruke i znala sam da nešto ozbiljno nije u redu', napisala je mama u upozorenju drugim roditeljima

Michelle Stein je mama troje djece, a nakon što se njezinoj dvogodišnjoj djevojčici dogodila ozljeda lakta tijekom igre s tatom, odlučila je podijeliti svoju priču i upozoriti druge roditelje

'Moja obitelj naučila je težim putem kako jednostavno dječja ruka može iskočiti i iščašiti se lakat'

Ozljeda poznata i kao izvučen lakat, događa se kada se palčana kost pomakne sa svog mjesta na lakat. Takva ozljeda najčešće pogađa djecu mlađu od četiri godine, a događa se kada se dijete prejako povlači za ručni zglob ili ruku, poput ljuljanja ili vrtnje djeteta držeći ga za ruke ili podizanje djeteta držeći ga za ruku. To je česta, ali i jako bolna ozljeda.

djeca struja Možda te zanima... Kako spriječiti najčešće ozljede kod beba i djece? Beba

stopala beba hodanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bili smo na rođendanskoj proslavi kada se to dogodilo. Naša dvogodišnja kćer bila je okrenuta prema mom suprugu i držala je njegove ruke dok je prebacivala cijelu svoju težinu unatrag. Moj suprug ju je nastavio povlačiti do stojećeg položaja, ponekad podižući njezine noge s tla i vrteći je lagano okolo. Mislila je da je zabavno, sve dok je prestalo biti zabavno.

'Primijetila sam da ne pokreće ruku normalno'

Nismo imali pojma što se dogodilo kad je počela jako plakati. Bilo je to nakon što je prošlo njezino uobičajeno vrijeme za popodnevno spavanje pa smo mislili da je preumorna ili samo ljuta što se prestala zabavljati s tatom. Držala sam je u naručju dok se napokon nije smirila i zaspala. Tada sam bila sigurna da joj je samo bio potreban san. No, kada se probudila, opet je počela plakati. Tek kad smo stigli kući, primijetila sam da ne pokreće svoju ruku normalno. Počela je ponovno plakati i rekla sam joj da pokuša saviti ruku. Tada sam se sjetila da ju je tata vrtio držeći je za ruke i znala sam da nešto ozbiljno nije u redu. 

Možda te zanima... Upozorenje mame nakon teške ozljede sina na trampolinu Vrtić

Budući da je bila nedjelja navečer, odveli smo kćer na Hitnu. Liječnik je odmah posumnjao da se radi o izvučenom laktu. Stavio je jednu ruku na njezin lakat, a potom napravio neki čudan manevar kako bi je vratio na mjesto. Ona je odmah prestala plakati i ponovno počela koristiti svoju ruku normalno. Drago mi je što smo je odveli zato što smo mogli prouzročiti dodatnu štetu da smo joj sami pokušavali vratiti ruku natrag na svoje mjesto

'Naučili smo lekciju!'

Moj suprug se osjećao krivo jer je nesvjesno uzrokovao bol našoj kćeri koja do tada nikada nije imala problema iako su se puno puta na taj način zabavljali, ali svejedno - naučili smo lekciju i zato, nemojte ponoviti našu grešku!

Možda te zanima... Manekenku kritiziraju zbog fotografije s kćeri na toboganu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.