14. svibnja 2013.

Prijelom kosti (fraktura)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fraktura je prijelom kosti, najčešće izazvan iznenadnim udarcem (pad, nezgoda). U normalnim okolnostima blaži pad neće izazvati prijelom kosti u djeteta, osim ako njegove kosti nisu nešto mekše.

Ako se nakon pada vaše dijete žali na bol u nekom od udova ili zglobova, nemojte ga pomicati. Ako ga jako boli, smirite ga (i ne pokazujte mu vašu zabrinutost).

Pregledajte bolno mjesto. Postoji li hematom (izljev krvi pod kožu koji izaziva naticanje)? Je li ud deformiran? Je li koža razderana? Ima li vaše dijete ijedan od ovih znakova, odmah pozovite liječnika, odnosno hitnu pomoć, i postupite u skladu s uputama koje dobijete. Dok čekate pomoć, nemojte djetetu davati ni jesti ni piti. Možda će biti potreban kirurški zahvat, a u tom slučaju želudac mora biti prazan. Rendgenska snimka će potvrditi ili odbaciti dijagnozu prijeloma. Postoji više vrsta prijeloma.

Otvoreni prijelom

Jedan ili dva dijela kosti probili su kožu izlažući ozljedu vanjskom utjecaju (opasnost od infekcije).

Prijelom s pomakom

 Dva dijela slomljene kosti udaljila su se jedan od drugoga za vrijeme nezgode ili odmah nakon nje.

Prijelom "zelenoga drveta"

 Vaše dijete šepa nakon pada. Kost ne pukne potpuno uslijed udarca, nego se zadrži u čvrstoj ovojnici pokosnice.

Zatvoreni prijelom

 Dijelovi slomljene kosti nisu probili kožu.

U svim slučajevima prijeloma potrebno je ortopedsko (gips) ili kirurško liječenje (operacija i učvršćivanje kosti uz pomoć kopči). Način liječenja ovisi o vrsti prijeloma. Dijete će s gipsom biti nepokretno dva ili tri tjedna; ponovno uspostavljanje funkcije je spontano.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.