Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. svibnja 2023.

Zašto djeca škripe zubićima u snu? Evo što kaže stomatologinja

Škripanje zubićima kod djece
Foto: Freepik ; Zašto djeca škripe zubićima kad spavaju?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zašto moje dijete noću škripi zubima? – pitanje je koje zabrinuti roditelji često upućuju stomatolozima. Škripanje zubićima kod djece se češće događa tijekom noći. Razlozi mogu biti rast novih zubiju, prehlada, alergija, pa čak i stres. Ima li škripanje trajnih posljedica? Odgovore donosi dr. dent. med. Ivana Cekić

Bruksizam je medicinski izraz za škripanje zubima ili stiskanje čeljusti i nije rijetka pojava kod djece. Istraživanja pokazuju da će čak troje od desetero djece škripati ili "mljeti" zubima i kod većine djece će to proći samo od sebe.

"Škripanje zubićima (bruksizam) u snu kod djece nije tako rijetka pojava i češće je noću nego tijekom dana. Najčešće se javlja u periodu nicanja mliječnih i trajnih zubića. Neka djece škripe samo jedan kraći period, a kod većine prestaje nicanjem trajnih zuba", kaže dr. dent. med. Ivana Cekić.

Škripanje zubića Možda te zanima... 5 savjeta stomatologa za najbolju njegu dječjih zubi Vrtić

Koji su uzroci bruksizma (šrkipanja zubima)? 

Ne postoji samo jedan jasan razlog zašto dolazi do bruksizma. U nekim slučajevima, gornji i donji zubi nisu pravilno poravnati.

Djeca mogu škripati zubima iz nekoliko razloga, uključujući:

  • zubi nisu pravilno postavljeni
  • bol, kao što je bol u uhu ili nicanje zuba
  • stres; na primjer, od brige oko testa ili promjene u rutini. Čak i svađa s roditeljima, braćom i sestrama može uzrokovati dovoljno stresa da potakne škrgutanje zubima ili stiskanje čeljusti.
  • medicinski razlozi, poput hiperaktivnosti, cerebralne paralize ili nekih vrsta lijekova

"Stres ima značajnu ulogu i najčešće je povezan sa školom ili problemima u obitelji, ali i ostalim problemima kao što je npr. hiperaktivnost. Djeca po noći zapravo proživljavaju sve aktivnosti i događaje koji su dogodili kroz dan", objašnjava stomatologinja Ivana Cekić.

Škripanje zubića | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Škripanje zubićima u snu

Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine

Kako se dijagnosticira bruksizam?

Mnoga djeca koja škripe zubima i ne znaju da to čine. Često su roditelji ili braća i sestre ti koji primjećuju problem.

Neki znakovi na koje treba obratiti pažnju:

  • škripanje dok dijete spava
  • žaljenje na bolnu čeljust ili lice nakon jutarnjeg buđenja
  • bol pri žvakanju

Ako mislite da vaše dijete škripi zubima, posjetite stomatologa koji će provjeriti ima li na zubima otkrhnute cakline i neuobičajene istrošenosti, te će ih poprskati zrakom i vodom kako bi provjerio jesu li osjetljivi.

Ako su zubi oštećeni, stomatolog može postaviti nekoliko pitanja kako bi utvrdio što uzrokuje škripanje, poput nepravilnog položaja zuba ili stresa.

Škripanje zubima kod djece - posljedice

Mnogi slučajevi bruksizma prođu čak i neprimijećeni, bez štetnih posljedica i samo su uzrok glavobolja i bolova u ušima drugih članova obitelji. Ponekad noćno škripanje može oštetiti zubnu caklinu, zubi postanu osjetljiviji na promjene temperature, ali uzrokuju i jake bolove čeljusti lica. 

Kako znati trebate li se javiti doktoru? "Kad se kao posljedica bruksizma pojavi bol u području zgloba, trošenje zubića ili skraćivanje zubne krune, problem ne treba zanemarivati, već se javiti za pomoć doktoru dentalne medicine", savjetuje Ivana Cekić.

beba zubi Možda te zanima... Je li izbijanje zubića uzrok temperature i curenja nosića? Beba zubi Možda te zanima... Kojim redom niču trajni zubi? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.