Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 07. svibnja 2022.

Zašto djeca škripe zubićima kad spavaju?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Škripanje zubićima kod djece se češće događa tijekom noći. Razlozi mogu biti rast novih zubiju, prehlada, alergija, pa čak i stres. Ima li škripanje trajnih posljedica?

Bruksizam je medicinski izraz za škripanje zubima ili stiskanje čeljusti i nije rijetka pojava kod djece. Istraživanja pokazuju da će čak troje od desetero djece škripati ili "mljeti" zubima i kod većine djece će to proći samo od sebe.

"Škripanje zubićima (bruksizam) u snu kod djece nije tako rijetka pojava i češće je noću nego tijekom dana. Najčešće se javlja u periodu nicanja mliječnih i trajnih zubića. Neka djece škripe samo jedan kraći period, a kod većine prestaje nicanjem trajnih zuba", kaže dr. dent. med. Ivana Cekić.

Možda te zanima... 5 savjeta stomatologa za najbolju njegu dječjih zubi Vrtić

Koji su uzroci bruksizma?

Ne postoji samo jedan jasan razlog zašto dolazi do bruksizma. U nekim slučajevima, gornji i donji zubi nisu pravilno poravnati. Moguće je i da manja djeca škripe zubićima zbog boli uzrokovane rastom zubiju pa tako "masiraju" bolno zubno meso. Ipak, najčešće se javlja u periodu nicanja mliječnih i trajnih zubića. Ako je dijete bolesno, ima problema s alergijama, a samim time i otežano diše na nos, može se pojaviti kratkotrajno škripanje zubima.

"Stres ima značajnu ulogu i najčešće je povezan sa školom ili problemima u obitelji, ali i ostalim problemima kao što je npr. hiperaktivnost. Djeca po noći zapravo proživljavaju sve aktivnosti i događaje koji su dogodili kroz dan", objašnjava stomatologinja Ivana Cekić.

Možda te zanima... Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine Beba

Ima li trajnih posljedica?

Mnogi slučajevi bruksizma prođu čak i neprimijećeni, bez štetnih posljedica i samo su uzrok glavobolja i bolova u ušima drugih članova obitelji. Ponekad noćno škripanje može oštetiti zubnu caklinu, zubi postanu osjetljiviji na promjene temperature, ali uzrokuju i jake bolove čeljusti lica. 

Kako znati trebate li se javiti doktoru? "Kad se kao posljedica bruksizma pojavi bol u području zgloba, trošenje zubića ili skraćivanje zubne krune, problem ne treba zanemarivati, već se javiti za pomoć doktoru dentalne medicine", savjetuje Ivana Cekić.

slamčica sok Možda te zanima... Slamka u soku spriječit će kvarenje zubi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.