Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. svibnja 2017.

Slamka u soku spriječit će kvarenje zubi

slamčica sok
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koriste li djeca slamku, šećer iz soka neće doći u direktan kontakt s površinom zuba. Treba pripaziti i na unos bombona i čokolada

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, karijes zahvaća gotovo 90 posto svjetske populacije neovisno o spolu i dobi. Djeca su mu pogotovo podložna jer sve što vole je puno šećera. Za nastanak karijesa potrebno je nekoliko faktora koji istodobno djeluju - bakterije u ustima, naslage na zubima i ostaci hrane, posebice šećera koji pogoduje razvoju bakterija odgovornih za nastanak karijesa.

dijete, pranje zubi Možda te zanima... Kako kod djece nastaje karijes? Beba

Bomboni i čokolade krcati su šećerom, a što su slatkiši ljepljiviji i što se dulje zadržavaju u ustima (lizalice), to je veća opasnost od karijesa. Sokovi su također puni šećera, no koriste li djeca slamku, neće doći u direktan kontakt s površinom zuba. Dr. dent. med. Martina Rafaj ističe kako je izuzetno karijesogena većina industrijske hrane jer sadrži skrivene šećere. 'Keksi, karamele, kečap, pa i bijela riža jer je puna ljepljivih ugljikohidrata', kaže dr. Rafaj. Svjetska zdravstvena organizacija predložila je smanjenje preporučene količine šećera unesenog hranom i pićem sa, dosadašnjih 10 posto, na 5 posto energije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.