Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. rujna 2019.

Strože kazne za nepropisnu vožnju: Djeca su nevezana, na prednjem sjedalu...

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Policija će one koji prevoze djecu na nepropisan način od sada kažnjavati s 1000 umjesto s dosadašnjih 500 kuna. Brzine kretanja dodatno će se kontrolirati

Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti, piše 24sata.

Policija će zato one koji prevoze djecu na nepropisan način od sada kažnjavati s 1000 umjesto s dosadašnjih 500 kuna. Već se godinama provode razne aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu, a najpoznatija je akcija koju je policija nazvala “Poštujte naše znakove” i na koju su iznimno ponosni. Odmah su naglasili da se broj nesreća drastično smanjio, a za to je dovoljno usporediti prošlu i ovu godinu. U prvih osam mjeseci 2018. godine bilo je 22.220 prometnih nesreća u kojima je poginulo 206 ljudi, dok ih je u istom razdoblju ove godine bilo 20.795, a poginulo ih je 164.

Možda te zanima... Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete Vrtić

Prije svakog početka nove školske godine policija tako donosi rezultate koje su akcijom postigli prethodnih godina i upozorava na probleme u prometu vezane uz djecu. Izvijestili su da je na hrvatskim prometnicama unatrag deset godina poginulo 106 djece, a ozlijeđeno ih je 12.445. Ove godine ih je najviše poginulo u svojstvu pješaka, iako i dalje u ukupnom broju svih stradavanja prednjače djeca koja su putnici u vozilu.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Policija provodi niz akcija na početku nove školske godine

"Sigurnost djece u prometu je briga i odgovornost odraslih te svi zajedno moramo poduzeti sve kako bi djeca osigurala svoje pravo na sigurnost", rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Zbog toga će početkom ove školske godine, u kojoj je u prve razrede osnovnih škola krenulo 38.000 djece, policija poduzeti brojne aktivnosti. Već su pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te naredili popravljanje svih kvarova i nedostataka.

Tijekom rujna održat će se dvadesetominutna predavanja i razgovori u svim prvim razredima osnovnih škola kako bi djecu upoznali s temeljnim pravima sigurnog sudjelovanja u prometu. Pojavit će se i na prvom roditeljskom sastanku kako bi upozorili roditelje na što sve moraju pripaziti dok voze svoje djecu. Svakog će dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati prilazne ceste i raskrižja u blizini škola, a strogo će kažnjavati nedisciplinirane vozače. Osobito će im se na udaru naći oni koji ne propuste mališane koji stoje na pješačkom prijelazu.

Možda te zanima... Kad se djeca smiju voziti bez sjedalice i na prednjem sjedalu? Vrtić

Kažnjavat će i sva nepropisno parkirana vozila u zonama škola. Brzine kretanja dodatno će se kontrolirati, a svoje zadatke imat će i pripadnici prometne policije mladeži. Nadzirat će i autobuse kojima se organizirano prevoze djeca.

 | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin na konferenciji za novinare povodom početka nove školske godine napomenuo je kako od ponedjeljka kreće i kurikularna reforma kojom se mijenja cijela paradigma obrazovanja, a jedna od osnovnih stvari koju posebno ističe, a koja se treba postići, je da se djecu nauči kako sačuvati svoj život, a samim time i tuđe živote. Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija na kraju je rekao kako se rezultat uspješnosti i učinkovitosti akcije “Poštujte naše znakove” tijekom vremena može vidjeti ako usporedimo početke akcije 1994. godine, kad je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 57 djece, a u 2018. godini dvoje.

Mondo autosjedalice Možda te zanima... Važno upozorenje: Zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno! Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marrias

    Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem  e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.