Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. svibnja 2019.

Kad se djeca smiju voziti bez sjedalice i na prednjem sjedalu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama uzimala u obzir dob, dok se sada uzima u obzir visina

Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Prije je to bilo moguće tek s 12 godina, no prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se uzima u obzir visina, a ne dob, piše 24sata.

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. 

Možda te zanima... U sjedalici okrenutoj u obrnutom smjeru je sigurnije! Beba

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kada će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i preporučuje se da se djeca, što je dulje moguće, voze u njima. 

Sustavi sigurnog smještaja djece u automobilu mogu za 80 posto umanjiti opasnost pogibelji djeteta u prometnoj nesreći, ako se koriste pravilno:

  • dječju sjedalicu moramo prilagoditi uzrastu i motoričkom razvoju.
  • sjedalica mora biti ispravno pričvršćena u automobilu.
  • dijete mora biti pravilno smješteno kada se veže pojasom s 3 ili 5 hvatišta.
Možda te zanima... Mama pokazala važnost sigurnosti autosjedalica Roditelji

Dodatna pravila za sigurnost djece u prometu

Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može prevoziti osobe starije od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale, dok djecu mlađu od 8 godina može prevoziti samo u posebnom sjedalu, prilagođenom veličini djeteta i čvrsto spojenom s biciklom, a dijete mora imati propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu i motociklu.

Roditelji znaju djecu vezati sigurnosnim pojasom na način da ga stave ispod pazuha, a ne preko ramena, kako je propisano. Ako dođe do sudara, ovako vezano dijete se lako može trznuti prema naprijed te može uzrokovati ozljede kralježnice i koljena.

Možda te zanima... Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.