Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. srpnja 2020.

Sindrom zaboravljenog djeteta postoji i zašto se može dogoditi svakome

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mozak neispavane osobe funkcionira kako i mozak pijane osobe. Promišljanje o postupcima, logičko zaključivanje i memorija baš i ne funkcioniraju najbolje, objašnjava Iva Brčić, edukatorica programa The Happiest Baby

Vjerujem da se mnogi od vas nisu nikada susreli s pojmom 'sindrom zaboravljenog djeteta' i vjerojatno ni ne znate o čemu se radi. Međutim, bilo bi dobro se s tim upoznati. Jer svakome se može dogoditi. Nažalost, svake godine veliki broj djece strada zbog toga što su bila ostavljena ili zaboravljena - u automobilu za vrijeme dnevnih vrućina.

Možda te zanima... Po vrućinama temperatura u autu može doseći 50 stupnjeva: Ne ostavljaj dijete samo Vrtić

Sigurno se pitaš, kako je moguće da roditelj zaboravi vlastito dijete. Pa evo nekoliko objašnjenja.

U 90 posto slučajeva se radi o djeci do tri godine starosti. A znamo da je to period djetetova života koji je za roditelje najzahtjevniji i najnaporniji te je velika većina kronično premorena i neispavana. Mozak neispavane osobe funkcionira kako i mozak pijane osobe. Promišljanje o postupcima, logičko zaključivanje i memorija baš i ne funkcioniraju najbolje. Roditelji su i pod stresom zbog brojnih obaveza, koncentracija im je raspršena na sto strana i često moraju raditi više stvari u isto vrijeme. Tada je dovoljno samo malo distrakcije da zaborave na svog mališana. Pogotovo ako dijete spava u sjedalici i ne proizvodi nikakve zvukove koji bi podsjetili roditelja da je ono u automobilu.

Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima

Dijete nikada ne ostavljaj u autu ni na kratko i uvijek zaključavaj auto kako dijete ne bi samo ušlo

Vrlo često se događa da roditelj izađe iz automobila samo na "par minuta" kako bi nešto obavio (odlazak u banku ili poštu), a dijete ostavi čekati jer će tako biti brži. A nije ni rijetko da dijete uđe u automobil kako bi se igralo i slučajno se zaključa u vozilo.

Zbog neznanja, nepromišljanja i nepažnje roditelja, djeca stradaju. Evo što bi svi trebali znati i dobro si zapamtiti. Za samo 10 minuta, temperatura u automobilu se može podignuti i za 20 stupnjeva, bez obzira na uključenu klimu i umjerene temperature. Dječji organizam je mali i brže radi nego naš. Što znači i da se brže zagrijava. Čak 3 do 5 puta brže nego odrasle osobe. Kao posljedice toplotnog udara koji dožive, djeca pretrpe teške opekotine, oslijepe i zadobiju teška oštećenja mozga.

Evo nekoliko savjeta pomoću koji se sindrom zaboravljenog djeteta može izbjeći. Dijete nikada, ali baš nikada ne ostavljati u automobilu. Na stražnje sjedalo ostavi svoje stvari, pa kada se okrećeš da ih uzmeš, vidjet ćete i dijete. Imaj djetetove igračke kada ga vodiš sa sobom i jednu od njih stavite na suvozačevo sjedalo da te podsjeti da je i dijete s vama. Automobil uvijek treba zaključavati kako dijete ne bi ušlo u njega bez tvog znanja. 

Možda ti se ovi savjeti čine pomalo smiješnim i nepotrebnim, ali umorni i preopterećeni roditelji, trebaju jednostavne i konkretne savjete na temelju kojih će moći pravilno izreagirati. Jer što je nama zdravorazumski, njima često nije. 

Možda te zanima... Sindrom zaboravljenog djeteta je stvaran: Podsjetnici roditeljima da ne ostavljaju djecu u autu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.