Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. srpnja 2015.

Oprez! Dijete se može utopiti i 24 sata od boravka u vodi!

djevojčica kašalj gušenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj opasnosti od takozvanog suhog utapanja su mala djeca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima

Kad vam dijete nespremno zaroni, padne iz čamca na napuhavanje ili se jednostavno naguta vode, brzo ćete ga iznijeti na obalu, zaogrnuti ručnikom i utješiti. Možda će se već za nekoliko minuta bezbrižno igrati u pijesku, ili se čak vratiti u vodu i pomislit ćete da ste uspješno prevladaili krizu. I to je u većini slučajeva točno, no dobro je znati da u ovoj situaciji postoji rizik od takozvanog suhog utapanja, koje se može dogoditi čak do 24 sata od boravka u vodi.

Dr. Iva Palčić, pedijatrica iz zagrebačke Poliklinike za dječje bolesti Helena, objašnjava da o suhom utapanju govorimo kada osoba umjesto zraka u pluća udahne vodu. Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj su opasnosti mala djeca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima, upozorava.

I umor može biti simptom

"Prvi simptomi nakon što se udahne voda mogu biti samo kašalj, no ostali, koji mogu biti  fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edema pluća. Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji.

Ono što roditelji, osim smetnji kod disanja, mogu zamijetiti su promjene ponašanja i izrazita pospanost koje nastaju zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne intervenira", kaže doktorica Palčić.

Što u slučaju sumnje na suho utapanje?

Liječenje suhog utapanja, objašnjava, relativno je jednostavno i uspješno ako se dijete na vrijeme dovede u bolnicu. Sastoji se u primjeni kisika i diuretika - lijekova za izmokravanje, koji se između ostalog primjenjuju u terapiji edema pluća.

"Na kraju, bitno je reći da je, kod bilo kakve sumnje na utapanje, dijete potrebno pojačano nadzirati slijedećih 24 sata, i to najbolje u bolnici, kako bi se na vrijeme zamjetili simptomi suhog utapanja, poduzele sve potrebne mjere liječenja i izbjegao smrtni ishod", kaže pedijatrica. 

Dodatni savjet roditeljima bio bi da baš nikad ne ostavljaju dijete bez nadzora odrasle osobe u blizini vode, uključujući i punu kadu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.