Beba Zdravlje i njega bebe 17. kolovoza 2020.

Ne prekrivajte kolica, to može dovesti do pregrijavanja bebe

beba kolica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prekrivanje kolica laganom tkaninom može zaštiti bebu od sunca, no spriječit će protok zraka i u kratkom vremenu povećati temperaturu u kolicima do zabrinjavajuće razine

Tijekom vrućih ljetnih dana, važno nam je zaštiti svoju bebu od sunca i vrućine. No jedan od načina na koji mame to često rade, zapravo bi mogao bebu dovesti u opasnost

Švedske novine Svenska Dagbladet napravile su pokus s laganom tkaninom prebačenom preko kolica i objavile zapanjujuće rezultate. Cilj je bio vidjeti koliko vruće može biti u dječjim kolicima, kada ih se ostavi na suncu između 11.30 i 13 sati.

U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stupnja Celzijeva, dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dosegla čak 34 stupnja. Nakon sat vremena, temperatura je bila 37 stupnjeva.

Engleski liječnik dr. Babar Farooq komentirao je za Manchester Evening News kako roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi spriječili pregrijavanje beba tijekom vrućih dana, no često nisu svjesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok zraka i upravo to može dovesti do pregrijavanja.

 

kolica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

"Ako po vrućini vozite dijete u kolicima, radije koristite suncobran ili sjenilo i koliko god možete izbjegavajte šetnju na mjestima gdje ste direktno izloženi suncu", savjetovao je.

Bilo bi najbolje sasvim izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 ili 11 pa do 17 sati, savjetuje naša pedijatrica dr. Giovanna Armano i dodaje da bebe i djecu možete kupati i tuširati i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšali ljetne vrućine.

"Ako borave u zatvorenom prostoru, preporuka je da to budu prozračene i klimatizirane prostorije. Sami klima uređaji nisu idealno rješenje, pa ako je moguće, bilo bi dobro prostoriju prozračivati prirodnim putem te možda povremeno koristiti i ventilatore koji miješaju zrak. No najčešće su u prostorijama klima uređaji. Pazite da temperatura ne bude mnogo niža u prostoriji nego vani jer to nije zdravo. Koristite svaki trenutak da dijete držite na otvorenom, možda u sjeni nekih borova ili u vrtovima ispod tende", kaže doktorica Armano.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.