Beba Zdravlje i njega bebe 06. srpnja 2019.

Sindrom zaboravljenog djeteta je stvaran: Podsjetnici roditeljima da ne ostavljaju djecu u autu

Foto: Facebook/O'Fallon Missouri Police Department
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaboravljanje je jedan od glavnih razloga ostavljanja djeteta u autu tijekom vrućina, a jedna policijska uprava osmislila je način kako spriječiti tragedije kojih je sve više. Nažalost, stručnjaci kažu da se 'sindrom zaboravljenog djeteta' može desiti svakome.

U posljednjem desetljeću ljetne temperature sve su više, a vrućine su posebno opasne za bolesne, starije ljude, trudnice i malu djecu. Nažalost, svakog ljeta čitamo o tragičnim smrtima djece ostavljene u automobilima po najvećim vrućinama. U SAD-u je prošla godina bila najgora što se tiče broja smrtnih slučajeva djece ostavljene u ugrijanim autima, a prema službenim podacima, 2018. umrlo je 52 djece, što je najveći broj takvih tragedija u posljednjih 20 godina.

U četvrtak je pronađeno dijete bez svijesti u vozilu kod Rovinja. Dijete je provelo u autu na 40 stupnjeva više od dva sata. Hitno su ga prevezli u riječku bolnici i u teškom je stanju. Još uvijek nije poznato kako je i zašto dijete provelo dva sata u vrelom automobilu po najvećem suncu. Policija nije htjela otkrivati detalje slučaja jer još uvijek utvrđuju sve okolnosti. Samo su rekli kako se radi o hrvatskim državljanima, piše 24sata.

Posljednjih 20 godina, 800 djece preminulo je od posljedica toplinskog udara u vozilu, što je šokantan broj. Zbog toga, jedna američka policijska uprava osmislila je način za koji se nada da će pomoći smanjiti ovu užasnu statistiku.

Možda te zanima... Po vrućinama temperatura u autu može doseći 50 stupnjeva: Ne ostavljaj dijete samo Vrtić

Policijska uprava iz Missourija počela je dijeliti besplatne naljepnice koje se mogu objesiti u autu ili zalijepiti na staklo kako bi spriječili roditelje da ostavljaju djecu samu u vrućim automobilima. Prema objavi na Facebooku, ove godine u SAD-u je umrlo već 13 djece nakon ostavljanja u vrućem autu i policija se nada da će ovi jednostavni podsjetnici pomoći u prevenciji nepotrebnih smrti.

Naljepnice su u žutoj boji i na njima piše: "Beba je otraga" i "Gdje vam je beba?" što će podsjetiti roditelje da uvijek provjere stražnje sjedalo prije nego odu iz auta.

Također, one podsjećaju i na to da nema sigurnog vremena koliko je dopušteno ostaviti dijete u vrućem autu. 

"Ostavljanje male djece same bilo u automobilu ili u stanu nije nimalo preporučljivo jer je dijete nepredvidivo te se može dogoditi mnogo različitih nesretnih slučajeva ako nije pod nadzorom starije osobe. U automobilu to može biti jako stresna situacija za njega, samo bez ikoga u blizini te vezano u autosjedalici. Ostaviti samo dijete u automobilu zatvorenih prozora, ali i otvorenih prozora po vrućinama je iznimno opasno, pa čak ako je auto parkiran i u hladu. Temperatura u automobilu vrlo brzo doseže vanjske temperature, koje pogotovo na suncu mogu biti vrlo visoke. Temperatura prostora naravno utječe i na porast tjelesne temperature djeteta te bi dijete moglo doživjeti toplotni udar i dehidraciju, što je iznimno opasno za djetetovo zdravlje pa i život", rekla nam je pedijatrica, prim. mr. sc. Giovanna Armano.

Mamino upozorenje: Djevojčica doživjela toplinski udar u sobi

U SAD-u prosječno 38 djece svake godine umre od posljedica ostavljanja u vrućem vozilu, a kao glavni razlozi navode se: zaboravljanje djeteta u autu, zatim dijete samo nekako dođe do auta ili su ostavljeni namjerno.

Sindrom zaboravljenog djeteta je stvaran i može se dogoditi bilo kome

Mnogi pružaju podršku ovoj ideji iako se većina komentatora na Facebooku pita kako je moguće da roditelj zaboravi vlastito dijete.

Vjerojatno nisi čula za sindrom zaboravljenog djeteta, ali to je nešto što postoji i što se zapravo svakome može dogoditi. 

"U 90 posto slučajeva se radi o djeci do tri godine starosti. A znamo da je to period djetetova života koji je za roditelje najzahtjevniji i najnaporniji, te je velika većina kronično premorena i neispavana. Mozak neispavane osobe funkcionira kako i mozak pijane osobe. Promišljanje o postupcima, logičko zaključivanje i memorija baš i ne funkcioniraju najbolje. Roditelji su i pod stresom zbog brojnih obaveza, koncentracija im je raspršena na sto strana i često moraju raditi više stvari u isto vrijeme. Tada je dovoljno samo malo distrakcije da zaborave na svog mališana. Pogotovo ako dijete spava u sjedalici i ne proizvodi nikakve zvukove koji bi podsjetili roditelja da je ono u automobilu", kaže Iva Brčić, edukatorica programa 'The Happiest Baby' iz Udruge Najsretnija beba te objašnjava da se vrlo često događa da roditelj izađe iz automobila samo na "nekoliko minuta" kako bi nešto obavio, primjerice odlazak u banku ili poštu, a dijete ostavi čekati jer će tako biti brži.

Možda te zanima... Mamina poruka nakon što je slučajno ostavila dijete u autu Vrtić

A nije ni rijetko da dijete uđe u automobil kako bi se igralo i slučajno se zaključa u vozilo. Tako zbog neznanja, nepromišljanja i nepažnje roditelja, djeca stradaju.

Naša sugovornica naglašava što je važno zapamtiti: "Za samo 10 minuta, temperatura u automobilu se može podignuti i za 20 stupnjeva, bez obzira na uključenu klimu i umjerene temperature. Dječji organizam je mali i brže radi nego naš. Što znači i da se brže zagrijava. Čak 3 do 5 puta brže nego odrasle osobe. Kao posljedice toplotnog udara koji dožive, djeca pretrpe teške opekotine, oslijepe i zadobiju teška oštećenja mozga".

Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima

Izdvojila je i nekoliko savjeta pomoću koji se sindrom zaboravljenog djeteta može izbjeći.

"Dijete nikada, ali baš nikada ne ostavljati u automobilu. Na stražnje sjedalo ostavite svoje stvari, pa kada se okrećete da ih uzmete, vidjet će te i dijete. Imajte djetetove igračke kada ga vodite sa sobom i jednu od njih stavite na suvozačevo sjedalo da vas podsjeti da je i dijete s vama. Automobil uvijek treba zaključavati kako dijete ne bi ušlo u njega bez vašeg znanja", kaže te objašnjava da iako ti se ovi savjeti čine pomalo smiješni i nepotrebni, no umorni i preopterećeni roditelji trebaju jednostavne i konkretne savjete na temelju kojih će moći pravilno izreagirati.

"Jer što je nama zdravorazumski, njima često nije", kaže. 

mama beba Možda te zanima... Zašto je beba nervozna baš kad je vama najteže? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.