Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. listopada 2018.

Shrvani Šimunići: 'Cijepite djecu protiv gripe'. Što kažu naši stručnjaci?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što su Joe i Christina Šimunić progovorili o smrti svoje kćerkice koja je preminula od gripe, pitale smo stručnjake koliko cjepivo protiv gripe zaista štiti, kome je i kada ono namijenjeno te postoje li neke osnovne mjere u cilju prevencije zaraze

Bivši nogometaš Joe Šimunić i supruga Christina nakon smrti kćerkice Luciane o najtežim životnim trenucima progovorili su za Jutarnji list te glasno poručili roditeljima da cijepe svoju djecu protiv gripe. Naime, njihova Luce je bila zdrava djevojčica od tri i pol godine, a na Uskrs ove godine preminula je od gripe koja joj je zahvatila centralni živčani sustav. 

"Da smo znali ono što danas znamo i cijepljenje protiv gripe bilo bi u 'kalendaru cijepljenja' naše Luce", rekli su Šimunići za Jutarnji te ispričali kako se djevojčica lijepo i normalno igrala, a navečer je dobila temperaturu, spuštali su vrućicu, ali su je ipak odveli liječnici koja je zaključila da se radi o gripi. Christina kaže da joj je čak laknulo kad je čula dijagnozu. 

Možda te zanima... Gripa je u punom zamahu i ne treba je olako shvaćati, a evo kako postupiti Vrtić

"Gripa, pa ipak nije to tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se. No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom", ispričala je Christina i dodala kako se svakog dana pitaju kako je moguće da Luce više nema kada je bila zdrava i vesela djevojčica koja je primila sva obavezna cjepiva, ali ne i cjepivo protiv gripe s obzirom da nije obavezno niti preporučeno za zdravu djecu u Hrvatskoj.

"Da smo dovoljno znali o opasnostima gripe to cijepljenje sigurno ne bismo preskočili. Istina, nikad nam nije predloženo cjepivo, a nije obavezno niti je preporučeno za zdravu djecu u Hrvatskoj", kazala je Christina i dodala kako je u Kanadi, Australiji i SAD-u drugačije jer se djecu do pete godine tretira kao visokorizičnu skupinu. "Moglo bi se reći da samo ipak bili neinformirani zbog percepcije o gripi kao o neopasnoj bolesti, koja zasigurno nije istinita", zaključila je Christina Šimunić.

Stručnjaci: Vrlo je rijetko, ali nažalost, i djeca mogu umrijeti od gripe

Povedeni njihovom porukom, odlučile smo pitati stručnjake koliko cjepivo protiv gripe zaista štiti, kome je i kada ono namijenjeno te postoje li neke osnovne mjere u cilju prevencije zaraze.

Znate li koje su glavne razlike između gripe i prehlade?

Prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ objasnio nam je kolika je zaštitnost cjepiva, tko se sve treba cijepiti i kada te koja su cjepiva protiv gripe dostupna u Hrvatskoj.

'Zaštitnost cjepiva iznosi od 40 do 70 posto'

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL Prof. dr. sc. Goran Tešović, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ "Nažalost i djeca mogu umrijeti od gripe - u usporedbi sa smrtnošću kod odraslih, taj je broj, nasreću, znatno manji. Cijepljenje protiv gripe ne garantira potpunu zaštitu od bolesti ni u jednoj skupini cijepljenih no ipak znatno smanjuje vjerojatnost da cijepljena osoba oboli - ovisno o sezoni i vrsti cjepiva, zaštitnost cjepiva iznosi od 40 do 70 posto", govori dr. Tešović.

On dodaje kako protiv gripe treba cijepiti sve osobe koje imaju neku kroničnu bolest, bez obzira kojoj dobnoj skupini pripadaju - naravno, ukoliko su stariji od 6 mjeseci, jer ni jedno cjepivo nije namijenjeno dojenčadi mlađoj od 6 mjeseci.

"K tome, cijepljenje se preporučuje svim trudnicama, starijim osobama kao i zdravstvenim radnicima. Cijepiti se mogu i svi prethodno zdravi."

cijepljenje Možda te zanima... 4 neobavezna cjepiva o kojima biste mogli razmisliti Beba

Naglašava kako se u mnogim zemljama preporučuje i cijepljenje sve djece u dobi od 6 do 36 mjeseci. U Hrvatskoj su dostupna trovalentna i četverovalentna cjepiva, a smatra kako su četverovalentna učinkovitija, odnosno imaju veću zaštitu.

Preporučuje se cijepiti svake godine - najbolje u listopadu

Dr. Tatjana Lesar, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena ističe kako je gripa zarazna bolest te se u cilju prevencije zaraze preporučuje izbjegavati bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe te kako se preporučuje redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Naravno, uz ove mjere vrijede i osnovna pravila za jačanje imuniteta, a to je pravilno hranjenje, redovito vježbanje i dovoljno odmora.

Gripa dolazi: Kakav virus nas očekuje ove godine i tko se treba cijepiti?

Treba imati na umu kako je gripa bolest koja se širi brzo. Najveći rizik obolijevanja od gripe je za vrijeme hladnih mjeseci, od listopada do ožujka. Dr. Lesar objašnjava kako gripu uzrokuju različiti sojevi virusa koji se mogu mijenjati svake godine zbog čega se preporučuje cijepiti svake godine, najbolje odmah u listopadu.

"Danas znamo da je cijepljenje najučinkovitiji način prevencije gripe. U slučaju nepodudarnosti cirkulirajućih sojeva i sojeva uključenih u cjepivo, učinak se može smanjiti i kod zdravih, mladih osoba. Međutim, bez obzira na navedena ograničenja, cijepljenje značajno smanjuje mogućnost komplikacija i smrti zbog gripe", govori dr. Lesar.

'Najosjetljivija su djeca u fazi intenzivnog rasta i razvoja'

Pedijatrica dr. Giovana Armano naglašava kako je gripa je izuzetno zarazna bolest koja se širi kapljičnim putem. "Ako dijete ide u kolektiv ili ima starijeg brata ili sestru koji idu u kolektiv vrlo je vjerojatno da će se, u doba epidemija gripe  ako je  bilo u kontaktu, lako razboljeti", objašnjava. 

Pedijatrica Armano dodala je kako su najosjetljivija djeca koja su u fazi intenzivnog rasta i razvoja te im je i imunitet još nezreo. "Zdrav način života, zdrava prehrana, dobro izbalansirana, prilagođena dobi djeteta, sa svježim namirnicama i vitaminima, boravak na svježem zraku, provođenje higijenskih navika, zdrava mikroklima  kod kuće i izbjegavanje kolektiva u eri gripe, neki su od mogućih zaštita od infekcije", zaključuje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.