Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. veljače 2020.

Gripa je posebno opasna za djecu - što sve trebaš znati

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sezona gripe već traje neko vrijeme, ali još je daleko kraj zime pa se vrhunac epidemije tek očekuje.

Najvažnija razlika između gripe i obične viroze je što potonja zahvaća samo gornji dišni sustav, pa su znakovi oboljenja blaži i kraće traju. Gripa zahvaća cijelo tijelo. Iako ne treba odmah juriti liječnicima, i kućno liječenje treba ozbiljno shvatiti.

Najugroženiji od gripe su djeca, stari ljudi i trudnice

"Otegotna je okolnost ta što inkubacija virusa traje manje od 24 sata, zbog čega se gripa lako širi. Procjenjuje se da jedan oboljeli može zaraziti 12 ljudi. Osim toga, virus gripe može se širiti i prije prvih znakova bolesti te je otporan na specifičnu terapiju ako se ne primijeni u roku od 48 sati od zaraze, što najčešće nije slučaj. Gripa je bolest koju teško možemo izbjeći te za nju nema lijeka, osim da je treba preležati. Nikako se ne preporučuje da je “prehodate” jer može izazvati teške i trajne posljedice po zdravlje", izjavio je dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu Svjetske zdravstvene organizacije za 24 sata.

djeca park jesen Možda te zanima... Kako bez dodataka prehrani ojačati imunitet Vrtić

"Prema sadašnjim procjenama, kod nas dominira drugi soj virusa. Prije je dominirala gripa A, a ove godine dominira podtip gripe B", objasnio je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” za 24 sata. Kod virusa A trenutno prevladava podtip H3N2, koji je bio dominantan u populaciji prošle godine.

Najbolji čajevi za liječenje najčešćih dječjih bolesti

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, djeca mlađa od pet godina su u rizičnoj skupini zbog komplikacija koje se mogu razviti, dok su mlađi od dvije godine u najrizičnijoj skupini. Naglašavaju da virus H3N2 napada starije i djecu. Budući da se imunološki sustav kod djece još uvijek razvija, njihove komplikacije zbog gripe mogu biti još teže, a u nekim slučajevima i smrtonosne.

Možda te zanima... Najčešće zimske bolesti: Kada dijete voditi liječniku? Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako zaštititi djecu?

Dalje Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju preporučuje redovito pranje ruku, izbjegavanje kontakta s bolesnima, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta te redovitu dezinfekciju površina. Ako sumnjate da je vaša beba ili dijete zaraženo, ovo su neki od simptoma:

  • groznica
  • bol u mišićima
  • povraćanje
  • kašalj
  • grlobolja
  • sekundarna infekcije uha i sinusa 
  • sekundarna upala pluća
  • visoka temperatura
  • nastupa naglo

infografika gripa prehlada | Author: missMAMA Foto: missMAMA

Kako liječiti gripu kod djece?

Kada gripa dođe važno je obratiti pozornost na to da je dječji nos stalno prohodan te često provjetravati prostorije u kojima se boravi, bez obzira na vanjsku hladnoću. Kao najvažniji savjet dr. Kolarek Karakaš ističe nepodcjenjivanje gripe. Ona se u svakom slučaju mora odležati! Kako lijeka protiv gripe nema, liječenje je simptomatično, što znači da se samo mogu ublažavati simptomi.

bolesno dijete Možda te zanima... Znaš li koje su glavne razlike između gripe i prehlade? Vrtić

Temperatura se može spuštati i ako je niža od 38, a dijete je slabo i iscrpljeno. Treba imati na umu da se djeci ne smiju davati andol ni aspirin. Kad temperatura napokon padne i dijete se osjeća bolje, svejedno još nije spremno za normalne aktivnosti. Treba ostati u kući još nekoliko dana.

Simptomi zbog kojih hitno trebate odvesti dijete liječniku!

"Potrebno je skidati temperaturu ako prelazi 38 stupnjeva, mirovati u krevetu, piti dovoljno toplih napitaka te povećati unos meda i limuna. Ako temperatura traje dulje od 2 ili 3 dana, stanje se pogoršava, dijete samo spava, nema volje za igru niti kad mu se spusti temperatura, obavezno se treba javiti liječniku", kaže dr. Kolarek Karakaš.

Možda te zanima... Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.