Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. prosinca 2022.

Gripa je u punom zamahu i ne treba je olako shvaćati, a evo kako postupiti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gripa je bolest koja se svake sezone javi bez iznimke i zahvati velik postotak populacije. Iako nam se čini kao da je više naporna nego opasna, ne treba ju olako shvaćati.

Svake se zime redovno javi ustrajna i uvijek naporna gripa. Nitko ju ne želi „pokupiti“ pa se uistinu trudimo paziti i ostati zdravi, ali nekad nam jednostavno ne pođe za rukom. Posebno su joj, naravno, izložena djeca koja su redovno u kolektivu, vrtiću ili školi, gdje se ovakve bolesti brzo šire. U kombinaciji sa streptokokom A kojeg trenutno ima poprilično puno, to znači da su pedijatri i hitni prijemi – krcati. Osim tog, prošle dvije godine je gripe bilo nešto manje nego inače, zbog mjera koje su bile na snazi zbog koronavirusa.

Možda te zanima... Kako ojačati imunitet i preduhitriti bolesti koje se nalaze na svakom koraku Vrtić

Ove se godine pojavila nešto ranije od prosjeka, ali to zasad nije ništa dramatično niti neuobičajeno. Obično sezonska epidemija gripe počne početkom siječnja. No, čini se da bi brojke mogle biti visoke, jer je više od polovine od ukupnog broja dosad zabilježenih slučajeva (700 je brojka potvrđena do 18. prosinca, prije blagdana) zabilježena prošli tjedan. To bi značilo da broj strelovito raste iz tjedna u tjedan, a brojka će zasigurno biti očekivano viša nakon blagdanskih druženja koja su za nama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Simptomi

Gripa je najčešće bolest koju treba odležati, a često drugo ni ne možemo – kako mi, tako ni klinci. Gripa se javlja naglo, i to je prvo po čemu možemo razlikovati je li na pomolu gripa ili viroza. Važna razlika između gripe i viroze jest da obična viroza zahvaća samo gornji dišni sustav, dok gripa zahvaća cijelo tijelo. Ono što se javlja tako naglo i što na samom početku karakterizira gripu su sljedeći simptomi:

 • Visoka temperatura – 38°C i viša
 • Glavobolja
 • Opća malaksalost
 • Kašalj

Nakon tog javlja se i:

 • Grlobolja
 • Curenje nosa

Mogu se, najčešće kod djece, javiti i:

 • Groznica
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Proljev

"Simptomi gripe nisu u početku strogo specifični. Možemo ih zamijeniti sa simptomima drugih viroza, uzrokovanih virusima parainfluence, adeno virusima ili rino virusima. No, simptomi kod gripe izbijaju naglo. Odjednom visoka temperatura, obično iznad 39 stupnjeva Celzijevih, glavobolja, kašalj, bol u kostima i mišićima, osjećaj malaksalosti, nedostatak apetita, a kod djece je moguće i povraćanje", objašnjava pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Ono što gripu čini posebno nepredvidivom je činjenica da je vrlo zarazna i da inkubacija može biti vrlo kratka. Inkubacija kod gripe je od 1 do 4 dana, a u pravilu se može javiti već unutar 24 sata od kontakta sa zaraženom osobom. Odrasli su zarazni tri do pet dana od početka bolesti, a djeca mogu biti zarazna i sedam dana od početka simptoma. No, osoba koja se razboli može biti zarazna i dan prije pojave simptoma.

Kao i kod većine zaraznih bolesti, gripa se prenosi kapljičnim putem – dakle, kašljanjem, kihanjem, pa čak i govorom. Možemo se zaraziti izravnim kontaktom s kapljicama osoba koje su zaražene, ali i neizravno – dodirivanjem drugih površina na kojima se nalaze zaražene kapljice izlučevina, nakon čega rukama dodirujemo usta, nos ili oči. Upravo je zato pranje ruku i redovna higijena jedan od načina prevencije kod gripe. Osim tog, treba što više vremena provoditi vani, a što manje u zatvorenom prostoru. Također, treba izbjegavati gužve, baviti se fizičkim aktivnostima, te unositi dovoljno vitamina prehranom u organizam.

Pneumokok Možda te zanima... Moje dijete kašlje, svi ukućani kašlju - koji su mogući uzroci? Vrtić

Protiv gripe se može i cijepiti. Cijepljenje ne garantira, naravno, potpunu zaštitu od bolesti, ali njegova zaštitnost iznosi između 40 i 70 posto. Mogu se cijepiti svi stariji od 6 mjeseci, a preporuča se osobito trudnicama, starijim osobama, te svima s kroničnim bolestima.

Kako se liječiti?

Važno je naglasiti da za liječenje gripe nisu potrebni antibiotici, te je liječenje isključivo simptomatski. Važno je:

 • Mirovati
 • Uzimati dovoljno tekućine
 • Uzimati lijekove za snižavanje temperature
 • Po potrebi uzimati lijekove za kašalj

„Važno je povećati unos toplih napitaka, te povećati unos meda i limuna. Ako temperatura traje dulje od 2 ili 3 dana, stanje se pogoršava, dijete samo spava, nema volje za igru niti kad mu se spusti temperatura, obavezno se treba javiti liječniku", dodaje dr. Kolarek Karakaš.

Temperatura se može snižavati i ako nije viša od 38, ako je dijete loše osjeća. Isto tako, važno je neprestano redovito provjetravati prostorije u kojima dijete i ostali borave, i to bez obzira na hladnoću vani. Nakon što prestanu simptomi, dijete ne treba odmah voditi van, nego još neko vrijeme pripaziti.

bolesno dijete Možda te zanima... Znaš li koje su glavne razlike između gripe i prehlade? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.