21. travnja 2013.

Gripa

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gripa je zarazna bolest uzrokovana virusom. Javlja se najčešće zimi.

Simptomi gripe su sljedeći: dijete je umorno, ima vrućicu i drhtavicu. U leđima i udovima ima bolove kao kod iznemoglosti. Boli ga glava. Grlo mu je suho, i boli ga (simptomi upale ždrijela). Sve više kašlje. Može imati mučnine, povraćati ili imati proljev. Temperatura često ima karakterističnu krivulju, s dva vrhunca oko 40 °C u razmaku od 24 do 48 sati.

Vaš će liječnik potvrditi nepostojanje druge bolesti, i provjeriti da gripa nije dovela do komplikacija. Kad se dijagnosticira gripa, propisat će vam lijekove za snižavanje temperature i smirivanje probavnih smetnji. Preporučuje se sljedeće: vaše se dijete mora odmoriti i piti što više svježih voćnih sokova ili toplih napitaka.

Postoji cjepivo protiv gripe, koje treba obnavljati svake godine zbog mutiranja virusa. Ne preporučuje se, osim boležljivoj djeci, koja imaju, na primjer, anomalije srca ili bolest pluća (pneumopatije). Također se mogu cijepiti i oni koji često boluju od bronhitisa ili rinofaringitisa.

Gripu prenose bolesne osobe koje kašljući ili kišući šire virus oko sebe. Prema tome, ako član vaše obitelji ima gripu, budite oprezni. Osobito mu nemojte dopustiti da se približi dojenčetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.