Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. veljače 2018.

Koji su simptomi meningokokne sepse?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najčešće obolijevaju djeca i adolescenti, upravo iz razloga što su dugo vremena dnevno zatvoreni u istom prostoru, a prenosi se kapljičnim putem

Meningokokna sepsa je ozbiljno stanje izazvanom bakterijom meningokoka koja ulazi u krv i izaziva snažnu upalnu reakciju. Prenosi se kapljičnim putem. U Hrvatskoj godišnje bude oko 30-ak slučajeva. Pojava bolesti nije razlog za paniku, kao ni znak da će se bolest proširiti na drugu djecu, piše 24 sata.

Prostore treba prozračiti svako malo

Od nje najčešće obolijevaju djeca i adolescenti, upravo iz razloga što su dugo vremena dnevno zatvoreni u istom prostoru. Preporuke su da se prostori prozrače svako malo, a ako dođe do zaraza djeteta u nekoj vrtićkoj grupi ili razredu, sva ostala djeca preventivno dobivaju antibiotike. Ista procedura je i za članove obitelji. Karakteristični simptomi su bolovi u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje i osip.

Ovo su najčešće bolesti koje pogađaju djecu vrtićke dobi

Djeca predškolske i školske dobi žale se na jake bolove u nogama, a uobičajeno je i loše opće stanje koje se ubrzo pojavi. Šest sati nakon prvih simptoma pojavi se i osip što je znak za uzbunu.

meningitis Možda te zanima... Tata oboljele djevojčice upozorava: Ovako izgleda osip od meningitisa! Vrtić

Svake godine umre nekoliko osoba u Hrvatskoj

No, što će se točno dogoditi s oboljelom osobom zapravo nije jasno. "Svake godine nekoliko osoba u Hrvatskoj umre od meningokokne sepse. Najčešće su to djeca i adolescenti, a ne može se predvidjeti kad će se i gdje pojaviti", kaže Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike "Dr. Fran Mihaljević" za Novi List.

Možda te zanima... Mame, znate li što je pneumokokna bakterijemija? Vrtić

U 2016. godini je zbog te bolesti umrlo troje ljudi, a godinu prije toga jedan čovjek. No, iako se prenosi relativno lako, ne znači da će zaražena osoba imati težak i po život opasan oblik. Kod nekih se ona može spriječiti, a kod drugih ne. "To je pitanje nesreće", izjavio je Tešović te dodaje kako nakon 30 godina prakse u infektivnoj klinici ne može dati siguran odgovor koje dijete će preživjeti, a koje neće.

Možda te zanima... 7 stvari koje morate znati o pneumokoku i bolestima koje uzrokuje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.