Beba Zdravlje i njega bebe 03. kolovoza 2018.

Cjepivo protiv pneumokoka: Hoće li cijena ili kvaliteta odrediti cjepivo

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uvođenjem novog cjepiva protiv pneumokoka u nacionalni obvezni kalendar cjepiva, postavljaju se određena pitanja - između ostalog i izbor cjepiva koja su na tržištu te njihove prednosti i mane

Nakon što je u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i portala Klokanica te uz potporu Hrvatskog pedijatrijskog društva, u veljači održan okrugli stol na temu "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva", konačno je ostvaren cilj o uvođenju cijepljenja protiv pneumokoka u obavezni nacionalni program cijepljenja.

Naime, na okruglom stolu, stručnjaci su roditeljima dali potpune informacije o bakteriji pneumokok koja je iznimno rasprostranjena te načinima dostupne prevencije, ali i prednostima cjepiva

Možda te zanima... 7 stvari koje morate znati o pneumokoku i bolestima koje uzrokuje Vrtić

Ne štite se samo djeca već i starije generacije

Uvođenjem novog cjepiva protiv pneumokoka u nacionalni obvezni kalendar cjepiva ne štite se samo djeca već i starije generacije, a prim. dr. sc. Darko Richter, predsjednik Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog pedijatrijskog društva; pročelnik Poliklinike iz Klinike za pedijatriju KBC Zagreb, objasnio je zašto je tome tako:

"Djeca i stariji do 50 godina čine neku vrstu para, koji međusobno izmjenjuje pneumokoke. U stvari to su unuci/ke i bake/djedovi koji su kliconoše pneumokoka u nosu. Djeca u vrtićima i jaslicama imaju stopu kliconoštva oko 40 posto, a odrasli oko 10 posto. Zimi su kliconoštva viša, ljeti niža. Cijepljenjem djece ruši se i njihovo kliconoštvo, i predaja pneumokoka djedovima/bakama je manja. Padom kliconoštva, padaju i pneumokokne bolesti. Tako i odrasli profitiraju od zaštite djece. Naravno, u prazni prostor ulaze drugi pneumokoki no pokazalo se da su oni manje invazivni od onih koji su potisnuti cijepljenjem."

S obzirom da je riječ o bakteriji koja pokazuje visoki stupanj otpornosti na antibiotike, stručnjaci preporučuju prevenciju u obliku cjepiva protiv pneumokoka koje se pokazalo znatno učinkovitijim. Sada kada je postignut cilj da cjepivo postane dio kalendara, a samim time besplatno za sve, a ne samo djecu u rizičnoj skupini, treba uzeti u obzir cjepiva koja su na tržištu te njihove prednosti i/ili mane.

Možda te zanima... Odgovori stručnjaka: Što sve trebate znati o pneumokoku? Vrtić

PCV 10 i PCV 13 - Koji su kriteriji za odabir cjepiva?

Postoje dva cjepiva - PCV 10 i PCV 13, a prim. dr. sc. Darko Richter objasnio je njihove osnovne razlike:

"Jedno i drugo cjepivo je uredno registrirano i u EU i u Hrvatskoj. Koje je cjepivo bolje, ovisi i o tome kakva je situacija s pneumokokima u nekoj zemlji. Jedno cjepivo ima 13 serotipova, a drugo 10. Reklo bi se da je bolje ono, koje ima više serotipova", rekao je i dodao kako prema učestalosti pojedinih serotipova, Hrvatsko pedijatrijsko društvo smatra da bi cjepivo s 13 serotipova bilo prikladnije u našoj situaciji jer, od 3 serotipa više, sadrži dva koja u nas nisu sasvim rijetka, a uz njih se veže i dosta antibiotske rezistencije (19A i 6A).

"Kriteriji odabira će biti Ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP), a cjepivo će biti besplatno za svu djecu sa navršena dva mjeseca starosti nadalje i cijepit će se u dobi od dva mjeseca, četiri mjeseca i 12 mjeseci. Za djecu koja imaju povećan rizik od invazivne pneumokokne bolesti će i dalje biti besplatno neovisno o dobi, kao što je i sada", rekao je prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. med., specijalist epidemiologije i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema Dokumentaciji o nabavi u otvorenom postupku javne nabavepri odabiru cjepiva - kvaliteti se daje samo 15 posto, a cijeni 85 posto, čime se logično nameću sljedeća pitanja:

  • Zašto se uopće radi tender, ako je pedijatrijsko društvo dalo prijedlog da se ide s PCV 13?
  • Ako se već radi tender, zašto se kvaliteti daje samo 15 posto prednosti?
  • Hoće li nam cijena ili kvaliteta odrediti cjepivo?
  • Želimo li djeci pružiti najbolju zaštitu ili polovično rješenje?

Da je PCV 13 kvalitetniji izbor, potvrđuje i Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, koje naglašava kako se uz PCV 13 godišnje izbjegava preko 900 invazivnih (jako teških) pneumokoknih bolesti od kojih neke mogu završiti i smrću u odnosu na PCV 10. 

Možda te zanima... Spriječite, a ne liječite: Cijepljenjem djece protiv pneumokoka štiti se cijela obitelj Beba

Prim. dr. sc. Richter, koji je i sam roditelj, svoju je djecu cijepio puno prije nego što se u Hrvatskoj i počelo pričati o univerzalnom cijepljenju protiv pneumokoka, a govori kako je iz primjera razvijenijih zemalja shvatio koliko je cijepljenje protiv pneumokoka imalo nevjerojatne efekte u dječjoj dobi:

"Bilo mi je jasno da Amerikanci, Britanci i onda svi ostali razvijeniji od nas ulaze jedan po jedan u program univerzalnog cijepljenja protiv pneumokoka. I, imali su nevjerojatne efekte u dječjoj dobi: invazivne pneumokokne bolesti su skoro pa nestale: to su pneumokokni gnojni meningitis, okultna bakterijemija, i hematogena upala pluća. No, znatno su smanjene i nehametogene upale pluća i upale srednjeg uha. Moja srednja kći imala je dvaput okultnu bakterijemiju, a najmlađa je imala beskonačne gnojne rinosinuitise, koji su u 80-90 posto slučajeva prouzročeni pneumokokima. I jedno i drugo je prekinuto cijepljenjem."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.