Beba Zdravlje i njega bebe 03. kolovoza 2018.

Cjepivo protiv pneumokoka: Hoće li cijena ili kvaliteta odrediti cjepivo

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uvođenjem novog cjepiva protiv pneumokoka u nacionalni obvezni kalendar cjepiva, postavljaju se određena pitanja - između ostalog i izbor cjepiva koja su na tržištu te njihove prednosti i mane

Nakon što je u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i portala Klokanica te uz potporu Hrvatskog pedijatrijskog društva, u veljači održan okrugli stol na temu "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva", konačno je ostvaren cilj o uvođenju cijepljenja protiv pneumokoka u obavezni nacionalni program cijepljenja.

Naime, na okruglom stolu, stručnjaci su roditeljima dali potpune informacije o bakteriji pneumokok koja je iznimno rasprostranjena te načinima dostupne prevencije, ali i prednostima cjepiva

Možda te zanima... 7 stvari koje morate znati o pneumokoku i bolestima koje uzrokuje Vrtić

Ne štite se samo djeca već i starije generacije

Uvođenjem novog cjepiva protiv pneumokoka u nacionalni obvezni kalendar cjepiva ne štite se samo djeca već i starije generacije, a prim. dr. sc. Darko Richter, predsjednik Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog pedijatrijskog društva; pročelnik Poliklinike iz Klinike za pedijatriju KBC Zagreb, objasnio je zašto je tome tako:

"Djeca i stariji do 50 godina čine neku vrstu para, koji međusobno izmjenjuje pneumokoke. U stvari to su unuci/ke i bake/djedovi koji su kliconoše pneumokoka u nosu. Djeca u vrtićima i jaslicama imaju stopu kliconoštva oko 40 posto, a odrasli oko 10 posto. Zimi su kliconoštva viša, ljeti niža. Cijepljenjem djece ruši se i njihovo kliconoštvo, i predaja pneumokoka djedovima/bakama je manja. Padom kliconoštva, padaju i pneumokokne bolesti. Tako i odrasli profitiraju od zaštite djece. Naravno, u prazni prostor ulaze drugi pneumokoki no pokazalo se da su oni manje invazivni od onih koji su potisnuti cijepljenjem."

S obzirom da je riječ o bakteriji koja pokazuje visoki stupanj otpornosti na antibiotike, stručnjaci preporučuju prevenciju u obliku cjepiva protiv pneumokoka koje se pokazalo znatno učinkovitijim. Sada kada je postignut cilj da cjepivo postane dio kalendara, a samim time besplatno za sve, a ne samo djecu u rizičnoj skupini, treba uzeti u obzir cjepiva koja su na tržištu te njihove prednosti i/ili mane.

Možda te zanima... Odgovori stručnjaka: Što sve trebate znati o pneumokoku? Vrtić

PCV 10 i PCV 13 - Koji su kriteriji za odabir cjepiva?

Postoje dva cjepiva - PCV 10 i PCV 13, a prim. dr. sc. Darko Richter objasnio je njihove osnovne razlike:

"Jedno i drugo cjepivo je uredno registrirano i u EU i u Hrvatskoj. Koje je cjepivo bolje, ovisi i o tome kakva je situacija s pneumokokima u nekoj zemlji. Jedno cjepivo ima 13 serotipova, a drugo 10. Reklo bi se da je bolje ono, koje ima više serotipova", rekao je i dodao kako prema učestalosti pojedinih serotipova, Hrvatsko pedijatrijsko društvo smatra da bi cjepivo s 13 serotipova bilo prikladnije u našoj situaciji jer, od 3 serotipa više, sadrži dva koja u nas nisu sasvim rijetka, a uz njih se veže i dosta antibiotske rezistencije (19A i 6A).

"Kriteriji odabira će biti Ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP), a cjepivo će biti besplatno za svu djecu sa navršena dva mjeseca starosti nadalje i cijepit će se u dobi od dva mjeseca, četiri mjeseca i 12 mjeseci. Za djecu koja imaju povećan rizik od invazivne pneumokokne bolesti će i dalje biti besplatno neovisno o dobi, kao što je i sada", rekao je prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. med., specijalist epidemiologije i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema Dokumentaciji o nabavi u otvorenom postupku javne nabavepri odabiru cjepiva - kvaliteti se daje samo 15 posto, a cijeni 85 posto, čime se logično nameću sljedeća pitanja:

  • Zašto se uopće radi tender, ako je pedijatrijsko društvo dalo prijedlog da se ide s PCV 13?
  • Ako se već radi tender, zašto se kvaliteti daje samo 15 posto prednosti?
  • Hoće li nam cijena ili kvaliteta odrediti cjepivo?
  • Želimo li djeci pružiti najbolju zaštitu ili polovično rješenje?

Da je PCV 13 kvalitetniji izbor, potvrđuje i Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, koje naglašava kako se uz PCV 13 godišnje izbjegava preko 900 invazivnih (jako teških) pneumokoknih bolesti od kojih neke mogu završiti i smrću u odnosu na PCV 10. 

Možda te zanima... Spriječite, a ne liječite: Cijepljenjem djece protiv pneumokoka štiti se cijela obitelj Beba

Prim. dr. sc. Richter, koji je i sam roditelj, svoju je djecu cijepio puno prije nego što se u Hrvatskoj i počelo pričati o univerzalnom cijepljenju protiv pneumokoka, a govori kako je iz primjera razvijenijih zemalja shvatio koliko je cijepljenje protiv pneumokoka imalo nevjerojatne efekte u dječjoj dobi:

"Bilo mi je jasno da Amerikanci, Britanci i onda svi ostali razvijeniji od nas ulaze jedan po jedan u program univerzalnog cijepljenja protiv pneumokoka. I, imali su nevjerojatne efekte u dječjoj dobi: invazivne pneumokokne bolesti su skoro pa nestale: to su pneumokokni gnojni meningitis, okultna bakterijemija, i hematogena upala pluća. No, znatno su smanjene i nehametogene upale pluća i upale srednjeg uha. Moja srednja kći imala je dvaput okultnu bakterijemiju, a najmlađa je imala beskonačne gnojne rinosinuitise, koji su u 80-90 posto slučajeva prouzročeni pneumokokima. I jedno i drugo je prekinuto cijepljenjem."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • illuminati667

    This is my testimony on how I finally joined the worldwide illuminati after I have been trying to join for over 3 years now but scammers took money from me several times. I have been searching to join the illuminati for so long, but scammers keep taking my money until last week here when I ment Mr Anwar online who helped me to join the brotherhood online and i receive the sum of 3 million euros in to my bank account instantly after my online initiation ritual and also I will be earning 6 million euros every month end, Am so happy! If you are interested in Join the worldwide illuminate today, contact her today instead of accepting scammers to intake your money all in the name of helping you join, WhatsApp Mr Anwar for your instant initiation today via +919619915236

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.