Školarci Zdravlje osnovnoškolca 29. rujna 2016.

Dječje bolesti: Lijekovi za snižavanje temperature

temperatura bolesno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Temperatura se skida vodom koja je stupanj hladnija od djetetova tijela. Lijek za snižavanje temperature djetetu treba dati ako primijetite da je klonulo i umorno

Povišena temperatura kod djece se može javiti gotovo kod svih bolesti, čak i kod prolaznih kratkotrajnih prehlada, i sama po sebi ne bi trebala plašiti roditelje, kaže pedijatar, dr. Milivoj Jovančević.

Dodaje kako su nekad vrijedile preporuke da se kod temperature koja pređe određenu razinu djetetu odmah daju lijekovi, no danas te preporuke ne vrijede. Povišena tjelesna temperatura jedan je od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcije. Stoga ju ne treba snižavati dok ne poraste iznad 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno.

Razlika između viroza i bakterijskih infekcija kod djece

Suvremene preporuke idu za tim da djetetu koje veselo trčkara, nije nužno odmah dati lijek te da ju treba snižavati čim dijete pokazuje znakove klonulosti, ako izgleda umorno i plačljivo pa čak i ako je temperatura neznatno povišena.

"Prije svega, razodjenite dijete. Roditelji često griješe, jer djecu koja su bolesna i imaju temperaturu utopljavaju, a tako im zapravo podižete temperaturu", kaže naš sugovornik.

Hitno pedijatru kad dijete ima temperaturu duže od tri dana

Zatim djetetu ponudite tekućinu sobne temperature da se dijete hladi i iznutra, pa pričekajte 15 do 20 minuta. Ako je temperatura i dalje visoka, možete ga staviti u kadu te otuširati ili poleći u mlaku kupku. Voda mora biti za stupanj ili dva niža od izmjerene tjelesne temperature, savjetuje naš sugovornik. 

Lijek za snižavanje temperature – paracetamol ili ibuprofen – djetetu treba dati ako primijetimo da je klonulo i umorno. Pritom se treba strogo pridržavati propisanih doza koje su ispisane na pakiranjima. I pazite: dijete se ne smije staviti u kadu na tuširanje ili u kupku odmah nakon davanja lijeka, jer može doći do drhtanja koje će dodatno povećati njegovu temperaturu. Pričekajte barem pola sata, pa tek onda započnite sa hlađenjem djeteta vodom. Vrlo je važno pričekati sa stavljanjem djeteta u kadu jer taj period nakon uzimanja lijeka služi kako bi taj lijek zakočio centar za drhtanje.

Lijekovi za temperaturu koje ne smijete davati djeci

Također, kod male djece treba biti oprezan kod visokih temperatura, jer su sklona febrilnim konvulzijama ili grčevima. Ipak, konvulzije su rijetke, a temperatura nije jedini uzrok za njihovu pojavu, pa opet ne treba pretjerivati s lijekovima.

"Temperatura iznad 39 stupnjeva s tresavicom može biti znak ozbiljnijih infekcija, posebno ako dijete povraća ili ima osip. Kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci potrebno je javiti se liječniku unutar 24 sata, a kod starije djece može se pričekati dva, tri dana, jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane", kaže dr. Jovančević.

U svakom slučaju, ako se temperatura ne počne spuštati u roku od dva do tri dana ili u međuvremenu počne rasti, odmah se javite liječniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.