Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. prosinca 2013.

Postoji li alternativa antibioticima?

sirup
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar Milivoj Jovančević u videoprilogu objašnjava zbog čega je opasno neopravdano uzimanje antibiotika te u kojim slučajevima je ipak nužno uzeti ih. Savjetuje i što možete učiniti kako bi se smanjila učestalost obolijevanja osobito u zimskim mjesecima

 

Roditelji, a i liječnici se danas vrlo lako odlučuju na davanje antibiotika, no kod uzimanja antibiotika treba se striktno pridržavati struke i znanosti jer neopravdano uzimanje tog lijeka može dovesti do opasnih posljedica, upozorava doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, spec. pedijatar. 

"Svjedoci smo da se zbog neopravdanog davanja antibiotika susrećemo s bakterijama koje postaju otporne na sve antibiotike. Ako takva bakterija napravi neku žestoku i po život opasnu infekciju, zaraženo dijete je u velikim problemima. Dakle, davanje antibiotika je stvar struke, stvar procjene i tu, ako je indicirana terapija antibioticima, alternative nema", pojašnjava dr. Jovančević. 

Postoje situacije kada ovisi o procjeni liječnika hoće li djetetu dati antibiotik, primjerice kada dijete ima dugo neku infekciju ili mu dugo curi nos, kašlje, boli ga dušnik, no još nema temperature. Tada liječnik može odlučiti hoće li pomoći nekim drugim lijekom ili će djetetu propisati antibiotik. No, definitivno postoje situacije kada se antibiotik ne preporučuje. 

Kako bi se smanjila učestalost obolijevanja kod djece, osobito upale dišnih puteva, dr. Jovančević preporučuje i cijepljenje protiv pneumokoka, cjepivo protiv gripe, rota virusa ili vodenih kozica

"Osim toga, pomaže i pravilna prehrana, boravak na svježem zraku, izbjegavanje pregrijavanja prostorije u kojoj dijete boravi osobito zimi, a ne preporučuje se ni odvoditi dijete u prostorije sa zatvorenim sustavom klimatizacije, osobito u dojenačkoj dobi", kaže pedijatar te dodaje kako dijete češće obolijeva ako krene u kolektiv već kad napuni godinu dana. 

"Treba stalno imati na umu da u 75 posto slučajeva puteva prijenosa bolesti dišnih puteva se nalaze ruke. Znači, važno je prati ruke i dijete treba naučiti da dobro opere ruke", savjetuje dr. Jovančević. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.