Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. studenoga 2017.

Treba li dijete zbog upale grla uvijek piti antibiotike?

dječak bolestan leži
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta mama 19-mjesečnog dječaka pita se treba li dijete zbog čestih upala grla i bronhitisa piti antibiotike. Pročitajte odgovor pedijatrice dr. Giovane Armano

Sin star 19 mjeseci krenuo je u vrtić i već nakon dva dana dobio bronhitis. Do tada nikada nije bio bolestan. Stalno ima probleme s upalom grla. Dva, tri dana nakon što popije sirup, opet počne upala. Do sada je popio pet, šest antibiotika (augmentin, cefaleksin, sumamed i dr.). Doktorica mu nije odmah davala antibiotike, prvo smo pokušali s biljnim sirupima za kašalj, ali nakon nekoliko dana bi dobio temperaturu pa mu doktorica da antibiotik. Do sada je imao tri puta inhalacije flixotidom. Sad već razmišljam da ga ispišem jer me je strah što tako često pije antibiotike. Znam da je to normalno u početku dok ne ojača imunitet, ali ovo mi je nekako prečesto. Žao mi ga je ispisati jer se odlično uklopio, no već me stvarno strah antibiotika.

Naravno da antibiotici nisu bezazlena terapija, ali ako ih dijete mora uzimati nemate izbora. Kada dijete krene u vrtić, počinju problemi najčešće s respiratornim bolestima. Najveći dio njih uzrokovan je virusima, ali se u vrtićke djece većina komplicira bakterijskom infekcijom zbog koje se mora dati antibiotik.

Što je dijete starije pri kretanju u vrtić, bolesti su rjeđe i slabijeg intenziteta. Naravno, od tog pravila može biti i izuzetaka, ali je sigurno da starije dijete ( tri i više godina) ima bolje izgrađen imuno sustav i da se lakše bori s infekcijama.

Ispisati li dijete iz vrtića ili ne u slučaju češćih bolesti, pitanje je koje sami roditelji moraju riješiti. Naime, ako postoji baka servis, dobro je iskoristiti tu priliku, dobro i za dijete i za baku. U slučaju da smatrate da izostaje pedagoški aspekt, postoje igraonice u koje se dijete može uključiti na par sati. Djeca čuvana kod kuće zaista su rjeđe bolesna.

Ako se odlučite za opciju nastavka vrtića, morate biti spremni da će dijete ponovo biti bolesno pa mu preventivno možete davati preparate za jačanje imuniteta. Na sreću dolazi ljeto kada su djeca ipak manje bolesna. S druge strane djeca rastu, imunološki sustav jača, pa je vjerojatnost da budu često bolesna u drugoj godini pohađanja vrtića manja.

U svakom slučaju smatram da dijete do tri godine ne mora biti bolesno i ne mora uzimati antibiotike kako bi ojačalo svoj imunitet. Za to postoje i druge (zdravije) opcije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.