Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. ožujka 2023.

Do šeste godine moraš djetetu pomoći s pranjem zuba, a i kasnije moraš pregledati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeci do šeste godine potrebna je pomoć prilikom pranja zubi pa nakon što je dijete samo opralo zube, roditelj bi još trebao uzeti četkicu i ponoviti pranje

U dobi između pet i šest mjeseci, ili kasnije, djeca počinju dobivati prve mliječne zube i najčešće su to donji pa gornji sjekutići. Zajedno s nicanjem prvog zuba, trebala bi započeti i oralna higijena. U toj dobi djetetu bi roditelji trebali obrisati zubiće sterilnom gazicom dva puta dnevno, kako bi se uklonio plak od ostataka hrane koji se zadržava na površini zuba.

Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine

Prva dječja četkica

Oko prvog rođendana zube bi trebalo početi prati dječjom četkicom, ali bez paste za zube. Tako možete nastaviti tijekom cijele druge godine kako bi se djeca naviknula na četkicu, što je zapravo početak stjecanja navike pranja zubi.

dijete pranje zubi četkica za zube Možda te zanima... Kako odabrati dječju četkicu za zube? Vrtić

Dijete treba pustiti da se samo zabavlja i isproba manipulacije s četkicom za zube, a roditelji su ti koji bi svojim primjerom i poticanjem trebali dati podršku djetetu u usvajanju pravilnih navika oralne higijene.

Spriječite 'karijes bočice'

Neka djeca tijekom noći konzumiraju hranu i piće iz bočice s dudom, no takve bi napitke bilo bolje izbjegavati, a ako je dijete žedno tijekom noći, radije mu ponudite samo vodu. U protivnom se može pojaviti karijes koji je zbog upotrebe bočice poznat i pod nazivom karijes bočice.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

djevojčica bočica Možda te zanima... Kako točno izgleda karijes bočice? Vrtić

Tijekom druge godine trebalo bi prvi puta dijete odvesti stomatologu. U toj posjeti dijete se upoznaje s okruženjem ordinacije i sa stomatologom. Nakon toga, a prema uputama stomatologa, djeci počinjete prati zube dječjom pastom, kako bi se dijete naviklo na njen okus.

Kako pravilno prati zube?

Kada dijete navrši dvije godine, a to je vrijeme kada su uglavnom nikli svi mliječni zubi, dijete se počinje učiti kako isprati i ispljunuti pastu. Higijenu zubi trebalo bi provoditi minimalno dvaput dnevno, tako da nakon večernjeg pranja djeca ne konzumiraju ništa osim vode.

Bitno je oprati sve zube i sve plohe na zubima. Tehnikom malih kružnih pokreta oprati prvo sve vanjske plohe, zatim unutrašnje i na kraju grizne plohe. Djeci je potrebna pomoć prilikom pranja zubi pa nakon što je dijete opralo zube, roditelj bi još trebao uzeti četkicu i ponoviti pranje.

5 savjeta stomatologa za najbolju njegu dječjih zubi

Na taj bi način roditelj trebao sudjelovati u pranju dječjih zubi sve do šeste godine. Od šeste do devete godine dovoljno je da nakon što dijete opere zube, roditelj samo prekontrolira, a smatra se da je dijete nakon devete godine sposobno samostalno kvalitetno oprati zube.

zubi beba Možda te zanima... Bebine zubiće čistite gazom prije upotrebe četkice Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.