Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. svibnja 2013.

Prvi put kod stomatologa

zubar stomatolog zubi popravak zubiju dijete kod zubara
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca vole čuti priču o Gricu i Grecu, likovima koji predstavljaju karijes, pa bi bilo dobro da se i s tim likovima susretnu prije nego li prvi put dođu u ordinaciju

Uvijek se postavlja pitanje kada bi dijete trebalo prvi puta posjetiti stomatologa, a to je zapravo period između prvog i drugog rođendana. Kako su mliječni zubi jednako važni kao i trajni bitno je shvatiti da briga o njima mora biti kao da su za cijeli život, a to znači da roditelji prvi moraju biti svjesni te činjenice i voditi brigu o njima.

Prvi posjet stomatologu trebao bi biti tijekom druge godine djetetova života. Za taj posjet roditelji bi trebali pripremiti dijete na način da mu se objasni kamo ide i što će se tamo raditi. Djeca vole čuti priču o Gricu i Grecu, likovima koji predstavljaju karijes, pa bi bilo dobro da se i s tim likovima susretnu prije nego li dođu u ordinaciju.

Kod prvog posjeta stomatologu djeca se upoznaju s okolinom i s osobljem i cilj je tog prvog posjeta da se djetetu ulije povjerenje i približi kako bi se svakoj sljedećoj posjeti veselio, a ne da mu ona predstavlja traumu. U tome najvažniju ulogu imaju roditelji koji bi pozitivnim stavom i vlastitim primjerom trebali utjecati na cjelokupni dojam.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.