Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. siječnja 2019.

Treba li dječja pasta za zube sadržavati fluor?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. dent. med. Ivana Cekić objašnjava kada započeti s oralnom higijenom kod djece i je li potreban fluor u dječjim pastama za zube

Naišla sam na razne preporuke kad je u pitanju njega dječjih zubi. Neki govore kako zubna pasta uopće nije potrebna u prvim godinama djetetovog života, drugi je preporučuju od samog početka nicanja zubi. Moja djevojčica ima skoro dvije godine i nisam sigurna trebamo li uopće koristiti zubnu pastu koja sadržava fluor i ako da - koju količinu paste je dovoljno staviti na četkicu?

Možda te zanima... Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine Beba

Oralna higijena kod djece započinje nicanjem prvog mliječnog zubića i tada je dovoljno sterilnom gazicom dva puta dnevno prebrisati zubiće. Oko prve godine djetetova života zubiće bi trebalo početi prati sa dječjom četkicom i vodom, a tek od druge godine, kada dijete može i zna mućkati i pljunuti, uključuje se i pasta za zube.

Dječje paste se razlikuju od odraslih po količini fluora, pa tako dječje sadrže manju količinu ( od 500-1000 ppmF ). Kako dijete prilikom pranja zubi proguta dio paste, potrebno je kontrolirati njenu količinu, tako da je u početku dovoljno staviti paste veličine zrna graška ili manje.

Zubna pasta je idealan nosač za prijenos fluora, njeno korištenje je široko primjenjivo, jednostavno i jeftino, fluor iz paste se ugrađuje u zubnu caklinu i čini je znatno čvršćom i otpornijom na karijes

dijete pranje zubi četkica za zube Možda te zanima... Kako odabrati dječju četkicu za zube? Vrtić

Preporučena količina fluora u zubnim pastama je 500ppm za dob od 1.5-2g, 1000ppm od druge do šeste godine i iznad šeste godine - udio fluora može biti 1450ppm-a.

Zbog svoje učinkovitosti, pranje zubi s fluoridiranom zubnom pastom je metoda čijom se kontinuiranom primjenom smanjuje pojava karijesa kod djece i ne može imati nikakvih loših posljedica.

dijete, pranje zubi Možda te zanima... Kako kod djece nastaje karijes? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.