Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. lipnja 2020.

Kako prepoznati anemiju kod djeteta?

umorno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slabokrvnost je češća bolest nego što se misli. Nedostatak apetita, umor i blijeda koža neki su od pokazatelja bolesti koja se jednostavno liječi. Raznovrsna prehrana najbolji je način prevencije

Anemiju možemo definirati kao smanjenje broja eritrocita (crvenih krvnih stanica) ili ukupne količine hemoglobina u krvi. Kod djece najčešće je riječ o sideropeničnoj anemiji kojoj je uzrok nedostatak željeza u organizmu, što uvjetuje nepovoljan socioekonomski status (neadekvatna prehrana), loše prehrambene navike te nizak stupanj uhranjenosti. Anemija ili slabokrvnost češća je bolest nego što se misli. Jednostavno se dijagnosticira i liječi, samo treba na nju pomisliti. 

Kritična razdoblja: prva godina i pubertet

Unos željeza hranom neophodan je jer je željezo sastavni dio hemoglobina koji tijelom prenosi kisik neophodan za funkcioniranje cijelog organizma. Najpotrebnije je u prvoj godini života, dakle doba intenzivnog rasta i u pubertetskom razdoblju. Ako je slabokrvnost manjeg stupnja može se rješavati pojačanim unosom hrane bogate željezom. U težem slučaju farmaceutskim proizvodima, u najtežim venskim unosom.

dijete mama jesen Možda te zanima... Koliko je željeza potrebno vašem djetetu? Vrtić

Preporuka je da se od 6 mjeseca života unosi u organizam zeleno povrće, meso, crveno bobičasto voće. C vitamin pomaže boljoj apsorpciji željeza iz hrane dok hrana bogata biljnim vlaknima, žitarice, te mlijeko smanjuju. Dobro je kombinirati povrće i meso uz prirodni voćni sok, te izbjegavati kombinaciju povrća i mesa uz žitarice i mlijeko.

Kada posumnjati na anemiju

Na slabokrvnost ćemo posumnjati ako dijete slabije jede, umorno je, bljeđe kože i sluznica (treba imati na umu da su neka djeca bijele puti a nisu slabokrvna), povećana sklonost infekcijama, osobito respiratornim. Djeca koja su često bolesna imaju manje razine željeza u krvi jer se ono u bolesti više troši. 

dijete curica djevojčica zijeva | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uspjeh u školi slabiji od očekivanoga, česti umor i nedostatak energije naših preopterećenih školaraca u velikom je obimu izazvan upravo slabokrvnošću. Najvažnije je promatrati svoje dijete i pomisliti na tu mogućnost.

beba bočica mlijeko Možda te zanima... Nedostatak željeza kod beba: tko je najugroženiji? Beba

Prevencija i terapija

Raznovrsna prehrana uz puno zelenog i crvenog povrća, meso 3-4x tjedno te izbjegavanje fast fooda i hrane bazirane na tijestu, najbolji su način prevencije. Dijagnoza se postavlja razmazom periferne krvi, dakle običnim vađenjem krvi. U slučaju težih oblika anemije terapija se provodi nekoliko mjeseci kako bi se popunile zalihe organizma. Preparate željeza preventivno dajemo prije vremena rođenoj djeci, djeci rođenoj iz blizanačke trudnoće u dojenačkoj dobi. Preporuka je da se daje i djevojčicama pubertetske dobi zbog gubljenja željeza mjesečnicom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.