Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 18. svibnja 2016.

Što davati djetetu za manjak željeza?

dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječak star godinu dana nemirno spava od kada je počeo piti sirup. Mamu zanima može li mu davati neki drugi, a Nikolina Ratkaj, mag. pharm, odgovara jesu li oni koji ne sadrže samo željezo isto toliko učinkoviti

Imam sinčića od godinu dana, željezo mu je 108 i takvo mu je od kad se rodio. Nismo do sad ništa trošili jer su nam govorili da je to na granici. Liječnik obiteljske medicine nam je prepisao Ferrum Lek sirup, no mi smo ga tek počeli koristiti sad zadnjih mjesec-dva. Od kad ga maleni pije, po noći nam stalno cendra, nemirno spava i to iza ponoći. To traje nekih sat dva, kao da ima grčeve, pa smo napravili pauzu od tjedan dana i dijete prespava cijelu noć. Možemo li mu davati neki drugi sirup? Koji nam preporučujete i jesu li ti isto toliko učinkoviti koji ne sadrže samo željezo?

Pacijent se mora javiti liječniku, s obzirom da se radi o lijeku kojeg je propisao liječnik i koji odlučuje kako dugo će se lijek morati uzimati. Također, doziranje i trajanje liječenja ovise o tome koliki je manjak željeza.

dječak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S obzirom da je primijećeno da dijete ima grčeve kada uzima terapiju, može se dnevna doza podijeliti na više obroka, miješati ga sa sokovima od voća i povrća; dodati u bočicu s mlijekom, a popiti ga za vrijeme ili odmah nakon jela. Ukoliko su i dalje prisutni grčevi, liječnik će odlučiti o promjeni terapije.

Kako prepoznati anemiju kod djeteta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.