10. travnja 2013.

Anemija

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anemija je smanjenje broja crvenih krvnih stanica u krvi ili nedostatak hemoglobina u njima. Dijete može biti blijedo i bez anemije. Može, na primjer, imati prirodno vrlo svijetlu kožu (osobito ako je plavokoso). Međutim, ako primijetite da su mu usne i desni bljeđi nego što je uobičajeno, ako nema teka, i lako se zamara, posjetite vašega liječnika. On će odrediti jednostavan pregled krvi, "kompletnu krvnu sliku", prema kojoj će procijeniti postotak hemoglobina (spoja koji omogućuje prijenos kisika između pluća i drugih tkiva) i broj crvenih krvnih stanica u krvi.

Anemija može imati brojne uzroke. U dojenčeta (nakon 4 mjeseca života) i maloga djeteta najčešći uzrok anemije je nedostatak željeza. Željezo je osnovni sastavni dio hemoglobina. Između 6. i 9. mjeseca trudnoće plod stvara svoju pričuvu željeza. Nakon četvrtoga mjeseca života potrebe djeteta za željezom pokrivaju se iz hrane. Prijevremeno rođena djeca i blizanci imaju potrebu za ranijim dodatnim unosom željeza. Ako bude potrebno, vaš liječnik će propisati željezo u obliku tableta. Liječenje je uvijek dugotrajno (između šest i osam tjedana), jer je apsorpcija željeza u probavnom sustavu ograničena.

Puno rjeđe, uzrok kronične anemije mogu biti genetske ili konstitucionalne anomalije u čijoj je osnovi oštećenje samoga hemoglobina (talasemija, drepanocitoza) ili stijenke crvenih krvnih stanica (MinkowskiChauffardova bolest). Kronična anemija može nastati i zbog nedostatka nekih enzima iz crvenih krvnih stanica. Može biti uzrokovana i kroničnim krvarenjem iz probavnoga sustava ili preranom razgradnjom crvenih krvnih stanica u krvi, što se naziva hemolizom. Samo liječnik može odrediti pravi uzrok anemije kada dobije rezultate različitih pretraga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.