Beba Zdravlje i njega bebe 18. lipnja 2015.

Nedostatak željeza kod beba: tko je najugroženiji?

beba bočica mlijeko
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca su najviše podložna nedostatku željeza u krvi od 9. mjeseca do 2. godine, jer su tad u periodu intezivnog rasta. Saznajte kako prepoznati da je dijete slabokrvno te kakve veze s tim ima kravlje mlijeko

Sumnjate da je vaše dijete slabokrvno? Ako slabije jede, brže se umara, blijedih je sluznica i kože, pretjerano se znoji i pokazuje povećanu sklonost bolestima i to osobito infekcijama dišnih puteva, moguće je da ste u pravu.

Korisnica MarijaŠ na forumu Klokanice otvorila je temu pitanjem: "Na pregledu nam je pedijatrica preporučila uzimanje 1 ml željeza dnevno do prve godine života. Neobično mi je ta preporuka s obzirom da mu nije izvadila krv kako bi vidjela količinu željeza. Je li to normalna praksa da se bebama daje željezo, kao recimo i D3 kapi?"

"Preparate željeza u dojenačkoj dobi preventivno dajemo prijevremeno rođenoj djeci i djeci rođenoj iz blizanačke trudnoće", objašnjava pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš. Ponekad se uzimanje željeza preporučuje kod isključivo dojene djece kad navrše šest mjeseci. Većina pedijatara radi jednostavan test iz krvi kako bi se uočio nedostatak željeza prije prve godine djetetovog života. "Anemija se lako dijagnosticira vađenjem krvi, a blaži oblici liječe se preparatima željeza u obliku sirupa. Osobito je važno da dijete nije anemično u prvoj godini života, jer je to doba intenzivnog rasta", kaže pedijatrica.

dijete beba doktor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Nas je pedijatrica poslala na vađenje krvi s navršenih 7 mjeseci. To je kod nje praksa upravo zbog provjere željeza. Nalaz je bio u redu tako da ne trebamo ništa uzimati", opisala je svoje iskustvo mama s foruma pod imenom clericova.

Koja djeca su ugroženija?

Bebe rođene u terminu u prvih šest mjeseci su relativno sigurne, jer zadnjih par mjeseci u maternici stvore zalihe željeza dovoljne za 4-6 mjeseci života. Prerano rođene bebe ili bebe s manjom porođajnom težinom ugroženije su već od navršenog drugog mjeseca. Djeca koja piju kravlje mlijeko prije prvog rođendana također su podložnija anemiji. Kravlje mlijeko ima malu količinu željeza i ometa apsorpciju željeza u krvi.

Majčino mlijeko nema puno željeza, ali se puno bolje iskorištava i apsorbira u bebinom tijelu, dok dojenačke formule većinom već imaju dodatak željeza u sebi. "Adaptirano mlijeko je obogaćeno željezom i prilagođeno potrebama djeteta. Količina željeza koju dobiva dijete na prsima ovisi o zalihama željeza prisutnim u organizmu majke", pojasnila je dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Kako spriječiti, a kako liječiti slabokrvnost?

U sprečavanju slabokrvnosti najvažnija je prehrana djeteta. Potrebno je redovito unositi zeleno i crveno povrće te meso. "Hrana bogata biljnim vlaknima, žitarice i mlijeko, smanjuju apsorpciju željeza dok ga istovremeno C vitamin pospješuje. Iz toga razloga, ne preporučuje se povrće i meso miješati s mlijekom i žitaricama, već s prirodnim voćnim sokom", važna je preporuka pedijatrice.

dijete cikla beba hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako vam je beba ili dijete anemično, dobit ćete preparat željeza u obliku sirupa. Nakon što dijete bude dva, tri mjeseca pilo sirup, pedijatar će ponovno tražiti vađenje krvi kako bi se vidjelo je li se stanje popravilo. Obično se nakon toga razina željeza u krvi normalizira. Kako bi se zalihe napunile, treba proći 6 do 12 mjeseci pa u tom periodu posebno pazite na djetetovu prehranu.

Kako prepoznati anemiju kod djeteta?

Zašto je željezo važno?

Ljudsko tijelo treba željezo za proizvodnju hemoglobina, koji tijelom prenosi kisik, neophodan za normalno funkcioniranje cijelog organizma. Ako dijete ne dobiva dovoljno željeza, imat će manje crvenih stanica. I one koje ima, bit će manje pa će stanice i dalje primati manje kisika nego što im je potrebno. Tada dolazi do anemije uzrokovane manjkom željeza.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.