Željezo iz namirnica životinjskog porijekla, lako se apsorbiraju u organizmu, no ipak mu je potrebna pomoć da bi se apsorbiralo željezo iz namirnica biljnog porijekla
Željezo iz namirnica životinjskog porijekla kao što su meso, morski plodovi i mesa peradi, lako se apsorbiraju u organizmu. Organizmu je ipak potrebna pomoć da bi se apsorbiralo željezo iz namirnica biljnog porijekla, kao što su povrće zelenog lišća (blitva, kupus, špinat), mahunarke, kruh i žitarice obogaćene željezom i suho voće.
Možete povećati apsorpciju željeza iz namirnica biljnog porijekla servirajući namirnice životinjskog porijekla ili s namirnicama koje su bogate vitaminom C, kao što je sok od naranče, jagode, crvene paprike, brokula, grejp, dinja, rajčica, mango i krumpir.
Željezo se može naći u raznim namirnicama. Navodimo ti neke od najboljih namirnica:
- ½ šalice žitarica obogaćenih željezom: 12 mg željeza;
- ½ šalice zobene kaše, pripremljen je s vodom: 5 mg;
- ¼ šalice tofu sira: 2,22 mg;
- ¼ šalice soje: 2 mg;
- ¼ šalice skuhane leće: 2 mg;
- ¼ šalice graha: 1 mg;
- 30 g kuhane nemasne teletine: 1 mg;
- 50 g nemasno mljeveno meso: 1 mg;
- ¼ šalice kuhanog špinata: 0,9 mg;
- 1 šnitu integralnog kruha: 0,9 mg;
- ¼ šalice suhih grožđica: 0,7 mg.