Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. srpnja 2016.

Kako spriječiti, a kako liječiti slabokrvnost?

dječak more
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako dijete ne dobiva dovoljno željeza, imat će manje crvenih stanica. I one koje ima, bit će manje pa će stanice i dalje primati manje kisika nego što im je potrebno

U sprečavanju slabokrvnosti najvažnija je prehrana djeteta. Potrebno je redovito unositi zeleno i crveno povrće te meso"Hrana bogata biljnim vlaknima, žitarice i mlijeko, smanjuju apsorpciju željeza dok ga istovremeno C vitamin pospješuje. Iz toga razloga, ne preporučuje se povrće i meso miješati s mlijekom i žitaricama, već s prirodnim voćnim sokom", važna je preporuka pedijatrice Mirjana Kolarek Karakaš.

Ako vam je beba ili dijete anemično, dobit ćete preparat željeza u obliku sirupa. Nakon što dijete bude dva, tri mjeseca pilo sirup, pedijatar će ponovno tražiti vađenje krvi kako bi se vidjelo je li se stanje popravilo. Obično se nakon toga razina željeza u krvi normalizira. Kako bi se zalihe napunile, treba proći 6 do 12 mjeseci pa u tom periodu posebno pazite na djetetovu prehranu.

Kako prepoznati anemiju kod djeteta?

Zašto je željezo važno?

Ljudsko tijelo treba željezo za proizvodnju hemoglobina, koji tijelom prenosi kisik, neophodan za normalno funkcioniranje cijelog organizma. Ako dijete ne dobiva dovoljno željeza, imat će manje crvenih stanica. I one koje ima, bit će manje pa će stanice i dalje primati manje kisika nego što im je potrebno. Tada dolazi do anemije uzrokovane manjkom željeza.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.