Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 19. kolovoza 2020.

Loše strane korištenja dude varalice i kako odviknuti dijete od nje?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Duda varalica je “najbolja prijateljica” većine beba, ali i tom “prijateljstvu” jednom mora doći kraj. Što prije počnete odvikavati dijete, prije ćete postići uspjeh

Već je poznato da dugotrajno i često korištenje dječjih duda kao posljedicu može imati deformaciju desni i zagriza. Nedavno su znanstvenici došli i do zaključka da djeca koja dudu koriste više od tri godine imaju veću mogućnost razvoja problema s govorom od djece koja nisu koristila dudu. Zaključili su to autori američko-čileanskog istraživanja sa Sveučilišta u Washingtonu i Rehabilitacion Club de Leones Cruz de Sur, a istraživanje je objavljeno u časopisu BMC Paediatrics.

Povezanost duda s razvojem govora potvrđuje i Dana Kutálková, češka stručnjakinja za logopediju. Kako prenosi češki list Dnes, dr. Kutálková kaže da se kod djece koja dugo i često upotrebljavaju dudu može deformirati čeljust, a na kraju i zagriz. "Mekana kost se zbog stalnog pritiska dude predaje, i to posebno ako duda nema pravilan oblik. Sve to može prouzročiti i probleme s izgovorom i šuštanje", objašnjava Kutálková.

Možda te zanima... Utječu li duda i sisanje palca na govorne mane djeteta? Vrtić

Osim toga, dugotrajna upotreba dude može utjecati i na nepravilan položaj jezika ili na drugačiji način gutanja.

Doktorica upozorava i na još jedan problem: "Duda se često upotrebljava kao sredstvo kojim se želi utišati dijete ili potpuno ušutkati, dakle postaje sredstvo rješavanja različitih emocija i sitnih kriza djeteta. Svakako da to u kasnijim godinama može dovesti do navike rješavanja problema na sličan način, na primjer, cigaretama."

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pored umjerenog korištenja dude, za pravilan razvoj govora ključna je uloga roditelja ili drugih bliskih osoba. Zato logopedi preporučuju da se djetetu od najranije dobi govori često i na razumljiv način, sa što manje tepanja. "Osim toga, važan je osjećaj sigurnosti u obitelji, kao i dostupnost razgovora s odraslima i vršnjacima", dodaje dr Kutálková. Ako roditelji primijete probleme u govoru svog djeteta, najbolje je odmah posjetiti logopeda.

beba duda Možda te zanima... Je li svakoj bebi potrebna duda? Beba

Loše strane korištenja dude varalice

"Prečesto davanje dude može biti uzrok tome da se dijete kraće i rjeđe doji, ili ne doji efektivno na dojci, odnosno može doći do 'konfuzije bradavice'. Također bebe koje imaju dudu češće dobivaju gljivičnu infekciju, upalu srednjeg uha ili probavne smetnje. Pored toga, ako se dijete uvijek 'umiruje' dudom, to može usporiti razvoj govora. Dobro bi bilo odgonetnuti što je potrebno bebi koja plače, jer ignoriranje djetetovih potreba može dovesti i do osjećaja nesigurnosti i povlačenja djeteta u sebe. Uz to, ako blizinu majke, sigurnost i ljubav koju dijete dobiva u vremenu nenutritivnog sisanja, pokušavamo nadomjestiti dudom, to se može loše odraziti na dojenje", kaže primalja i IBCLC savjetnica za dojenje Emina Majdankić.

"Duda varalica utječe na rast i razvoj čeljusti i zuba, pa je u tom smislu bolje ne koristiti je ili koristiti što manje. Duda može kod intenzivnog nošenja ili dugogodišnje upotrebe izazvati značajne promijene čeljusti i prave ortodontske anomalije", objašnjava doktorica dentalne medicine Ivana Cekić. 

Kako odviknuti dijete od dude? 

Sretno objavi djetetu da duda sada 'živi' u krevetiću i ako je želi, mora biti u krevetiću s njom. Uz to, ovo je odličan poticaj za odlazak na spavanje navečer. Kada osjetiš da je tvoje dijete u potpunosti spremno odviknuti se od dude, ispričaj neku zgodnu priču poput toga da je 'Vila Duda' došla po svoju dudu i više je nema. Samo zapamti da odvikavanje ne provodiš u vremenu kada je dijete usred još jedne velike promjene, poput odvikavanja od pelena jer će u to vrijeme trebati svoju utjehu.

Možda te zanima... Duda, kolica, krevetić... Kada odbaciti najčešće dječje navike? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.