Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. ožujka 2016.

4 izluđujuće dječje navike za koje ste sami krivi

djeca jelo televizor televizija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje stvari koje ste djeci dopustili jer ste prvo mislili kako će i njima i vama tako biti lakše. Niste ni slutili u kakvu zamku upadate i koliko će vam to ustvari otežati život

Ponekad je puno lakše djetetu nešto dopustiti nego se s njim boriti. Ponekad nešto započnemo, a da pri tome nismo ni svjesni kakvu lavinu problema će to pokrenuti. Činjenica je da je puno teže prekinuti neku naviku, nego je 'sasjeći' u početku. Odnosno, lakše je nešto promijeniti dok još nije preraslo u naviku.

Ovo su najčešće stvari koje su roditelji ‘naivno’ dopustili djetetu, a pretvorile su se u naviku zbog koje su požalili.

1. Često zaspi u vašem krevetu

Može se dogoditi da dijete počne 'zanovijetati' kad prelazi iz krevetića u veći krevet. Kako biste zadržali njegovo uobičajeno vrijeme odlaska na spavanje, dopustite mu da zaspe u vašem krevetu, a vi ga onda tijekom noći prebacite u njegovu sobu. I nije toliko teško dok su mali. Ali prenošenje petogodišnjaka svaku noć iz svog u njegov krevet itekako će biti bolno za vaša leđa.

Zajedničko spavanje: da ili ne?

2. Gleda televiziju prije odlaska u krevet

Dosta loša navika. Ono što je nekad bila jedna emisija ubrzo se pretvori u emisiju za emisijom. Najčešće započne tako da roditelji navečer požele malo mira, pa djetetu dopuste malo gledanja televizije kako bi se umirilo. Međutim, ubrzo se situacija pretvori u naviku. Tu lošu naviku možda ćete najbrže iskorijeniti čitanjem prije spavanja.

Koliko televizije je previše?

3. Pije sok kod kuće

Roditelji najčešće ne primjećuju zamku ove loše navike. Osim toga okruženi smo djecom koja piju sokove. U čemu je problem? Ubrzo ćete uvidjeti zlu stranu te navike. Dijete će početi izbjegavati vodu. Nerijetko se pobune čak i ako razrijedite sok. Stoga je sokove najbolje ostaviti za posebne prilike.

Pravilna prehrana nije dječja igra

4. Jede u dnevnom boravku

Prvo vam se čini puno jednostavnije dati djetetu da nešto ‘gricne’ ili da mu donesete čašu mlijeka u dnevni boravak dok je ispred televizora. Međutim, je li to zaista lakše? Ostaju mrvice, proliveno mlijeko koje, osim neugodnog mirisa, uništava tepih, parket, namještaj. U pravilu, nakon užine u dnevnom boravku čeka vas čišćenje.

Što sve djeca uče kroz zajedničke obiteljske obroke?

Naravno, sve se ove navike mogu prekinuti i ne bi trebalo biti toliko teško. Iako morate znati da je puno lakše reći ne već na početku, nego zabraniti nešto na što se dijete već naviklo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.