Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. prosinca 2021.

Dijete kasni s razvojem govora? Savjeti kako mu možeš pomoći

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjakinja za govor savjetuje roditelje kako kod djeteta poticati razvoj govora

Roditelji se često pitaju što mogu učiniti kako bi razvili govorno-jezične sposobnosti ili socijalne vještine. Nemoj misliti na to kao na neki dodatni posao, već radije potraži načine na koje ih možeš uključiti u svakodnevne rutine igranja i interakcije. Nakon nekog vremena, sve će se promijeniti. 

Stručnjakinja za razvoj govora i komunikaciju, Danielle Novascone, donosi ti popis isprobanih i istinitih savjeta za govor i društveni razvoj. Ove savjete možeš primjenjivati kod djece koje se 'normalno' razvijaju i kod one koja kasne u razvoju govora, piše Mother.ly.

Vodič kroz razvoj govora po dobi: Kada kod logopeda?

1. Pruži pozitivnu pohvalu

Uvijek imaj trenutnu pozitivnu pohvalu i pojačaj je kada dijete slijedi upute, kada ispravno koristi gramatiku ili dok demonstrira odgovarajuće društvene vještine i ponašanje.

2. Povećaj receptivni i ekspresivni rječnik

Pomozi svom djetetu da poveća svoj vokabular tako što ćeš proširiti izraze koje govore, razgovarati kroz aktivnosti koje rade i postavljati im pitanja prilikom čitanja knjiga ili dovršavanja zadataka za početak razgovora.

Možda te zanima... 6 načina pomoću kojih ćeš probuditi brbljavca u djetetu Vrtić

3. Budi vizualna

Upari ono što verbalno podučavaš s nečim vidljivim. Google slike su jedan od tvojih najboljih prijatelja! Kada dijete ne može vizualizirati novi pojam, pretraži riječ i pokaži je kroz slike.

4. Modeliraj odgovarajuće ponašanje

Kada tvoje dijete koristi pogrešne gramatičke ili nepotpune rečenice, modeliraj ga natrag uz pomoć odgovarajuće rečenice. Svaki put naglasi pogrešku koju ste riješili. 

mama kći šaptanje Možda te zanima... Umjesto tepanja, pričaj s djecom kao s odraslima Vrtić

5. Dijete treba ponoviti upute

To će osigurati da oni točno shvate što se očekuje od njih te im pruža mogućnost postavljanja bilo kakvih pitanja.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

6. Čitaj, čitaj, čitaj

Čitaj, čitaj. čitaj, a zatim pročitaj još nešto! Zaustavi se nakon svakih nekoliko stranica i porazgovaraj s djetetom o tome što si pročitala. Pitaj svoje dijete "tko" pitanja (tko, što, kada, gdje, zašto) kako bi razgovarali o tome što se događa u priči. Također, postavi pitanja o tome što bi se moglo dogoditi i razgovaraj o emocijama / osjećajima likova u priči. Možeš raspravljati o problemima u priči i idejama o tome što likovi mogu učiniti kako bi ih popravili.

7. Koristi slike za vježbanje oblikovanja rečenice

Pogledaj slike u knjigama i neka dijete kaže gramatički ispravne i potpune rečenice o svakoj slici koju vidi. Ako su rečenice kratke pomozi mu da razmisli o načinima proširenja rečenice.

8. Koristi kućanske proizvode za vježbanje prostornog vokabulara

Riječi prostornog vokabulara uključuju: u, na, iza, ispod, pored, između, naprijed, natrag, prvi, posljednji, srednji, gore, dolje i iznad. Koristi kućne predmete i uputi svoje dijete gdje ih smjestiti. "Stavi žlicu pored zdjele." "Stavi suđe u perilicu posuđa."

dijete sramežljiv tužan Možda te zanima... Kako prepoznati da je dijete 'kasni progovarač'? Vrtić

9. Uključi dnevne rutine

Vizualni rasporedi i kalendari izvrsni su alati koji pomažu u svakodnevnoj rutini i drže dijete usredotočenim i organiziranim tijekom cijelog dana.

10. Igraj igre

Igrajte zabavne jezične igre. Neke od njih su: "Pogodi tko?", "Memory"... 

11. Postavljaj pitanja

Pitanja su sjajan način da razgovaraš s djecom. Djeca vole govoriti o sebi, pa ih pitaj: tko, što, kada, gdje, zašto tijekom svakodnevnih aktivnosti. Primjeri: "Tko sada sjedi pored tebe?", "S kojim bojama si crtao?"

dijete, pitanje, zantiželja Možda te zanima... Temelj razvoja: Ne postoje besmislena dječja pitanja Vrtić
 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • financijske

    Financijska institucija vam pomaže Možete dobiti svoj zajam od nas   Za sve vaše novcane zajmove. Novim kreditima nudimo privatne osobe i komercijalne organizacije po kamatnoj stopi od 3%. Nudimo zajmove do 500.000.000 eura. Molimo kontaktirajte nas za više informacija. E-pošta: 1 :    infos.kredit700@gmail.com E-pošta  2 :   financijske-usluge@net.hr Whatsapp:    +33 7 55 17 86 25 Hvala

  • voxovej

    single mom makes $89844 yr in her spare time on computer without buying and selling any thing. I got inspired and start work now within a month and am making $125 per hour for more information visit ..... www.earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.