Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. siječnja 2023.

Kad se djeca smiju voziti bez autosjedalice i na prednjem sjedalu?

Foto: Shutterstock ; Kad se djeca smiju voziti bez autosjedalice
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju.

Autosjedalice spašavaju živote i djeca bi se trebala u njima voziti što je dulje moguće. Sigurnu vožnju u automobilima za naše najmlađe jamče dječje autosjedalice. S obzirom na to da je njihova uporaba propisana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, roditelje će dječje sjedalice spasiti i od plaćanja kazni.

Pravilno postavljenom dječjom sjedalicom i njezinom uporabom, rizik od stradavanja najmlađih u prometnim nesrećana bitno se smanjuje. Osim što autosjedalice spašavaju život, one i smanjuju ozbiljne ozljede i do 70 posto.

Sile koje djeluju na nas prilikom sudara, djeluju i na našu djecu. Istovremeno sigurnosni pojasevi vozila nisu dizajnirani da bi djeci pružili zaštitu, a sile sudara i kod najmanjih brzina su toliko jake da je nemoguće dijete zadržati u rukama. Upravo zato je iznimno bitno znati da je prevoženje djece "u krilu" ili u naručju vrlo opasno.

Ispravno korištenje autosjedalica za djecu

Što se zakona tiče, sa zadnjom promjenom iz 2014. nema više dobnog ograničenja. Do tad se prije navršene 12. godine nisu smjeli voziti na prednjem sjedištu, a sad to smiju čim pređu 150 cm visine, bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. 

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju.

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kada će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i preporučuje se da se djeca, što je dulje moguće, voze u njima. 

Možda te zanima... Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete Vrtić

Sustavi sigurnog smještaja djece u automobilu mogu za 80 posto umanjiti opasnost pogibelji djeteta u prometnoj nesreći, ako se koriste pravilno:

  • dječju sjedalicu moramo prilagoditi uzrastu i motoričkom razvoju
  • sjedalica mora biti ispravno pričvršćena u automobilu
  • dijete mora biti pravilno smješteno kada se veže pojasom s 3 ili 5 hvatišta. 

Dijete se nikad ne smije prevoziti u krilu niti ga se u tom položaju smije vezati pojasom. U prvom slučaju nemoguće je zadržati dijete u rukama od sile udara prilikom sudara, dok ga pojas može dodatno ozlijediti jer će se naći između njega i težine tvojeg tijela.

Dodatna pravila za sigurnost djece u prometu

Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može prevoziti osobe starije od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale, dok djecu mlađu od 8 godina može prevoziti samo u posebnom sjedalu, prilagođenom veličini djeteta i čvrsto spojenom s biciklom, a dijete mora imati propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu i motociklu.

Roditelji znaju djecu vezati sigurnosnim pojasom na način da ga stave ispod pazuha, a ne preko ramena, kako je propisano. Ako dođe do sudara, ovako vezano dijete se lako može trznuti prema naprijed te može uzrokovati ozljede kralježnice i koljena.

Autosjedalica, sigurna vožnja Možda te zanima... 6 opasnih pogrešaka koje roditelji rade s autosjedalicama Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.