Beba Zdravlje i njega bebe 28. travnja 2021.

6 opasnih pogrešaka koje roditelji rade s autosjedalicama

Autosjedalica, sigurna vožnja
Foto: Thinkstock Dijete u autosjedalici, sigurnost u prometu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nažalost, mnoge mame i tate nehotice čine opasne pogreške prilikom upotrebe autosjedalice....

Ne postoji niti jedan važniji dio opreme za zaštitu djece od autosjedalice. U 2015. godini 121 000 djece mlađe od 12 godina ozlijeđeno je u automobilskim nesrećama u Sjedinjenim Državama, 663 je umrlo. Ozljede iz automobilskih nesreći su vodeći uzrok smrti djece, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Autosjedalice mogu smanjiti tu vjerojatnost smrti i do 71 posto.

Sigurnost autosjedalica

Zašto onda, ako su autosjedalice toliko dostupne i naoko jednostavne za upotrebu, toliko roditelja neprestano griješi bilo prilikom njihove ugradnje ili upotrebe? Jedna studija pokazala je stopu pogreške od čak oko 75 posto. To je dakle tri četvrtine svih roditelja koji čine barem neku pogrešku, kao što je primjerice nedovoljno stezanje remena.

Dio razloga za tako visoku stopu pogrešaka uključuje i nedostatno obrazovanje i pogrešne informacije. Naime nije svakom roditelju rečeno da izbjegava stavljati dijete u zimskom kaputu u autosjedalicu te nisu svi roditelji pročitali priručnik kako bi odredili gdje postaviti kopču za prsa. 

Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir jest da autosjedalice, bez obzira koliko jednostavan koncept bio, mogu predstavljati pravi izazov. Nije ih uvijek jednostavno pravilno postaviti, podesiti ili zategnuti. Postoji razlog zašto postoje certificirani tehničari za zaštitu djece (CPS) i zašto će policija i vatrogasci provjeriti ili instalirati autosjedalicu umjesto vas. Auto sjedala mogu biti zaista frustrirajuća. U nastavku pročitaj sedam pogrešaka u autosjedalicama koje treba izbjegavati.

Možda te zanima... Tihi ubojica: Dječje autosjedalice nisu za spavanje! Vrtić

Nepravilno postavljanje autosjedalice

Automobilske sjedalice mogu se činiti jednostavnima za ugradnju, ali ih može biti teško pravilno postaviti. Nekoliko uobičajenih pogrešaka uključuje postavljanje sjedala pod pogrešnim kutom (je li strelica paralelna cesti?), korištenje pogrešnog pojasa (krilo ili rame) ili nedovoljno čvrsto postavljeno sjedalo - ako se sjedalica može micati, provjeri je li ispravno postavljena. Obavezno slijedi upute za pravilnu ugradnju i ako postoje pitanja zatraži savjet stručnjaka. 

Prerano okretanje autosjedalice

Američko udruženje pedijatara (AAP) preporučuje roditeljima da dojenčad drži u autosjedalicama okrenutim prema natrag dok ne napune najmanje 2 godine ili prijeđu ograničenja visine i težine koje dopušta proizvođač. Sve dok dijete stane ispod gornje granice težine ili visine autosjedalice, a glava mu je ispod crte, može se nastaviti voziti prema natrag.  

Kosti koje štite kralježničku moždinu bebe još uvijek se formiraju. Ako se okrene prema naprijed, glava bebe može se "katapultirati" naprijed, zbog čega nerazvijena kralježnica može izložiti leđnu moždinu i dovest ju u rizik od paralize ili smrti. Dakle, drži bebu okrenutu prema stražnjem položaju dok ne dosegne maksimalnu visinu ili ograničenje težine sjedala.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Zanemaren gornji remen

Jedna od najmanje poznatih sigurnosnih značajki na autosjedalici, barem prema anketama, je gornji remen. Općenito uvučen izvan vidokruga na stražnjem dijelu sjedala, koristi se kako bi se spriječilo da se autosjedalica okrenuta prema naprijed tijekom nesreće ne prevrne.

Jedini je problem što 64 posto roditelja s autosjedalicama okrenutim prema naprijed ne koristi gornji remen sjedala, a među onima koji ih koriste, više od 50 posto ih ne pričvršćuje pravilno. Svaki automobil prodan nakon 2001. godine ima tri sidrišta. Kad se ta autosjedalica napokon okrene, presudno je osigurati da je remen pričvršćen.

Možda te zanima... Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete Vrtić

Labava autosjedalica

U sudaru, dijete u labavom sjedištu moglo bi se srušiti na stražnji dio prednjeg sjedala i ozbiljno ozlijediti lice ili glavu. Pročitaj priručnik s uputama za auto sjedalo i dio priručnika za tvog vozila o ugradnji autosjedalice. Svaku autosjedalicu treba ugraditi pomoću sistema LATCH ili zaključanog sigurnosnog pojasa.

Ako odlučiš koristiti sigurnosni pojas za ugradnju autosjedalice, stavi koljeno na sjedalo i stavi svu svoju težinu te zategni sigurnosni pojas što je više moguće. Zatim zaključaj sigurnosni pojas - korak koji mnogi roditelji zaboravljaju napraviti. Važno je, također, da naramenice na djetetovim prsima budu što je moguće pripijenije, a da ih zapravo ne ozlijede. Da bi provjerila, upotrijebi metodu stezanja ⏤ ako u ramenskom pojasu ima opuštenosti kad ga stegneš palcem i kažiprstom, treba ga zategnuti.

Oblačenje djece u glomazne zimske kapute

Još jedna česta pogreška koju često čine roditelji koji možda ne žive u hladnim vremenskim uvjetima: Nikada ne stavljaj bebu ili malu djecu u autosjedalicu napuhanog zimskog kaputa ili ski odijela. To je optička iluzija; iako se čini da dijete dobro leži u sjedalu s JAKNOM, zapravo je u prosjeku dodatnih četiri centimetra prostora između njegova tijela i uprtača, zahvaljujući ispunu jakne.

Taj dodatni prostor dovoljan je da sjedalo postane praktično beskorisno i može dovesti do toga da dijete izleti u padu. Osim ako se radi o posebno dizajniranom kaputu poput dječjeg kaputa Buckle Me, uvijek ga skini prije pričvršćivanja djeteta u autosjedalicu. 

Roditelji zaboravljaju provjeriti je li dijete preraslo autosjedalicu

Ponekad je lako zaboraviti da je tvoje dijete osoba koja je već odavno nadmašila ograničenja težine ili visine svoje autosjedalice. Prije nego što se zagledaš u glavu mališana koja se uzdiže tri centimetra iznad vrha sjedala, postavi podsjetnik u kalendar. Svaki mjesec, tri mjeseca, šest mjeseci, obavezno provjeri ograničenja autosjedalice te visinu i težinu tvog djeteta.

Izvor: www.fatherly.com

Možda te zanima... Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija! Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.