Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. kolovoza 2019.

Vozila dvogodišnju kćer u krilu i završila u zatvoru

Foto: Print screen
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mary Campagna optužena je za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti djeteta i kršenja prometnih prekršaja, uključujući nesmotrenu vožnju i nekorištenje autosjedalice

Mama Mary Campagna (29) uhićena na nakon što je snimljena kako svoju dvogodišnju kćer vozi u krilu i istovremeno telefonira. Policija je rekla da je i Campagna imali i "neispravnu registracijsku tablicu". 

Nakon što je video dobila policija, odmah je uhićena u svom domu u Pennsylvaniji.  Optužena je za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti djeteta i kršenja prometnih prekršaja, uključujući nesmotrenu vožnju i nekorištenje autosjedalice. Ipak, zanimljivo je kako su policijski službenici izjavili da su vidjeli autosjedalicu, ali ona je navodno jednostavno odlučila ne koristiti je.

dijete autosjedalica vožnja Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje s djecom: U vožnji pojas uvijek mora biti zakopčan! Vrtić

Policija je odlučila podijeliti ovaj video koji je ubrzo postao viralan. Također, upozorili su na to da naša odgovornost ne prestaje onog trenutka kada na društvenim mrežama objavimo fotografiju prekršitelja.

"Ako vidite da se događa zločin, fotografiranje i snimanje videozapisa svakako su korisni, ali odmah nazovite i 112 te prijavite incident."

Prije se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj uzimala u obzir dob, dok se sada uzima u obzir visina. Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Prije je to bilo moguće tek s 12 godina, no prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se uzima u obzir visina, a ne dob.

Možda te zanima... Kad se djeca smiju voziti bez sjedalice i na prednjem sjedalu? Vrtić

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. 

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kada će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i preporučuje se da se djeca, što je dulje moguće, voze u njima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.