Beba Razvoj u 1. godini 07. listopada 2023.

Uspavljivanje bebe u autu: Znanstvenici izračunali koliko kilometara godišnje roditelji pređu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogim roditeljima uspavljivanje u autu jedini je trik koji 'pali', ali treba paziti na sigurnost bebe jer autosjedalica nije namijenjena za spavanje

Pjevušenje, ljuljuškanje, nošenje, kupka prije spavanja, zvuk sušila za kosu, usisavača, "bijela" buka, "ružičasta" buka... nebrojeno je puno rituala i metoda za uspavljivanje bebe. Pisali smo i o kolijevci i kauču koji vibracijama uspavljuju bebu, a koji su podigli puno prašine među neispavanim roditeljima. Mnogi roditelji posežu i za još jednom metodom uspavljivanja, a to je vožnja automobilom.

Istraživanja su pokazala i koliko roditelji gube sna u prvih nekoliko godina s bebom, a nedavno istraživanje proučilo je koliko sati roditelji provedu u vožnji autom pokušavajući uspavati bebu. Naime, roditelji u prosjeku prođu 1500 kilometara godišnje. 

roditelji, umor, krevet Možda te zanima... Koliko sati sna gubimo u prvoj godini s bebom? Beba

Nakon što beba prođe fazu u kojoj se ne voli voziti u autu i kad ne može prestati plakati sve dok je ne izvadiš iz autosjedalice, dođe faza kad je auto gotovo jedino mjesto na kojem dijete zaspi bez problema. Zvuk motora, vibracije, noćna svjetla grada... mnogim roditeljima je ovo zadnja slamka spasa. Istraživanje u Australiji je pokazalo da troje od pet Australaca koristi vožnju kao metodu uspavljivanja bebe. 

 

Opasnosti od SIDS-a i spavanja u autosjedalici

Kad se govori o uspavljivanju djeteta, treba naglasiti i mjere sigurnosti. Puno smo pisali o opasnosti od sindroma iznenadne dojenačke smrti ('smrti u kolijevci') te opasnostima kad beba spava u sjedećem položaju u autosjedalici koja nije namijenjena za spavanje. Naime, bebina glava može pasti na prsa i uzrokovati probleme s disanjem te gušenje.

Stručnjaci upozoravaju da se ovakve tragedije moraju spriječiti i da roditelji i svi koji brinu o djeci moraju biti svjesni opasnosti od ostavljanja beba da spavaju u autosjedalicama na dulje vrijeme.

Korisni savjeti kako spriječiti smrt u autosjedalici 

  • Najsigurnije mjesto za spavanje bebe je u krevetiću ili kolijevci i to na leđima i u istoj prostoriji u kojoj je roditelj ili staratelj
  • Dijete ne smije spavati u autosjedalici u kući
  • Pazite na bebin vrat dok spava
  • Pri kupnji autosjedalice, pazite da je prikladna dobi djeteta i ispravno postavljena
  • Budite sigurni da i bake i djedovi i drugi staratelji znaju postaviti autosjedalicu i gledajte ih dok to probaju napraviti
  • Kad god je to moguće, djecu koja putuju u autosjedalicama neka budu pod nadzorom odgovorne odrasle osobe
  • Ako se vozite sami i na velike udaljenosti, koristite stanke za provjeravanje djeteta
  • Bebe ne mogu kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu i brzo se ugriju. Kad ste u automobilu, maknite bebi s glave kapu ili kapuljaču, jer bebama najviše topline izlazi preko glave
  • Pazite na debele zimske jakne. Iako je je vani hladno, unutrašnjost automobila brzo se zagrije. Najbolji su prirodni materijali, a ne poliester ili druge umjetne materijale.

Međutim, kad se dijete vozi u automobilu, miče se pa neće doći do problema s disanjem kao kad spava na nepomičnom mjestu. Stručnjaci za spavanje ipak nastoje educirati roditelje da postoje bolji načini za uspavljivanje djeteta nego vožnja u automobilu.

Možda te zanima... Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.