Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 05. veljače 2018.

6 mitova o kupanju djece koje možete zanemariti

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od korištenja različitih dječjih proizvoda za kupanje do zajedničkog kupanja, zanemarite ovo mitove, a dijete će i dalje biti čisto i sigurno

Kupanje djeteta uvijek izgleda kao nešto što bi trebalo biti jako jednostavno: stavite dijete u toplu vodu, nježno ga operete i onda  sve ponovite za nekoliko dana. Ali ponekad se uz najjednostavnije stvari vežu različite priče i savjeti koji se prenose s generacije na generaciju. Kao i svemu ostalom postoje i različiti mitovi koji se vežu za kupanje djece, a kako bi sve to bilo jednostavnije portal Fatherly odlučio je napraviti popis s najčešćim mitovima o kupanju djece u koje više ne treba vjerovati.

1. Dijete treba kupati svaki dan

Odrasli su jako zabrinuti zbog svog smrada i često čistoću povezuju s mirisom. Većinom su to ideje koje su došle kroz društvene norme i zato se svi kupamo svaki dan. Prirodno smo i tu naviku prenijeli na djecu. Ali dječja tijela su drugačija od odraslih i ne trebaju svakodnevno kupanje. Zapravo, tek kad promjene razinu aktivnosti mijenjaju miris tijela, što naravno znači da će potreba za kupanjem mijenjati tijekom djetetovog života.

beba, pelene, mama Možda te zanima... Važna pravila kod intimne higijene muške i ženske bebe Beba

Dojenčad ima minimalne potrebe za kupanjem. Ne smije se stavljati u vodu sve dok nije pupak otpao (to traje oko desetak dana). U međuvremenu se dijete briše. Kada to prođe dovoljno je kupati dijete dva do tri puta tjedno. Kada počne jasličko vrijeme djeca se mogu kupati u velikoj kadi, a kupanje ovisi o djetetovoj aktivnosti. Naravno, da će dan proveden na travnjaku i u blatu zahtijevati kupanje.

Savjet pedijatra doc. dr. sc. Milivoj Jovančević: Koliko često treba kupati bebu?

Iako dnevne kupke neće nužno štetiti dječjoj koži, važno je napomenuti da je prljavština općenito dobra za razvoj imunološkog sustava. Zato je najbolje da roditelji sami procijene koliko je djetetu potrebno kupanje uz redovito pranje ruku i lica. 

Zašto je prljavština zapravo dobra za zdravlje djeteta?

2. Djeca i vi ne možete koristiti iste kozmetičke proizvode

Ideja da djeca trebaju posebne proizvode jedan je mitova koji su smislili lukavi trgovci. Djeca su i puno prije natpisa "bez suza" koristila sapun. Suvremeni proizvodi za osobnu higijenu puni su kemijskih sastojaka koji vjerojatno nisu dobri ni za male ni za velike. Ako kupujete sapune i šampone koji su pogodni za sve članove obitelji, potražite verzije bez mirisa koji su puno nježniji za kožu. 

Također nema potrebe da kupujete različite paste za zube. Samo ograničite količinu paste na dječjoj četkici - veličina zrna riže za djecu mlađu od tri godine, veličina graška za djecu iznad tri godine i provjerite ima li floura. Naravno da roditelji mogu kupovati proizvode za djecu. Sve je u redu s njima, ali važno je da se roditelj ne osjeća prisiljen na to. 

Pročitajte članak dr. dent. med. Ivane Cekić o oralnoj higijeni kod djece Treba li dječja pasta za zube sadržavati fluor?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Ne trebate čistiti igračke za kupanje

Igračke za kupanje su prljavije nego većina roditelja misli. Posebno gumene igračke koje ispuštaju zvukove, a to je zato što voda treba ući u njih kako bi mogle zabavljati djecu. Međutim, to je idealno mjesto za stvaranje plijesni, a što roditelji nikako ne žele u blizini svoje djece. Ukratko, važno je redovito čistiti sve igračke s kojima se dijete kupa. To se može postići pražnjenjem od bilo kakvog viška vode, a dobro ih je napuniti otopinom tople vode i octa, a zatim ih ostaviti da odstoje deset minuta te dobro isprati.

video_kupanje Možda te zanima... Video: Prvo kupanje s tatom Roditelji

4. Dijete treba odmah izvaditi iz kade ako se popiškilo

Dobra stvar oko urina je da je relativno čist u odnosu na druge tjelesne tekućine. Također, urin se razrijedi u vodi kada dijete mokri u kadi, a roditelji su onda zabrinuti jer imaju osjećaj da se dijete jako zaprljalo.

Ipak, možda je najbolje da dijete mokri prije nego uđe u kadu. Ako se dogodi da je toliko opušteno da mokri u vodi, izvadite ga iz kade, pustite vodu i natočite novu. Tako ćete se osjećati bolje.

5. Roditelji se ne smiju kupati s djecom

Mala je vjerojatnost da će dijete biti psihički oštećeno ako vidi roditelje gole, čak i ako se zajedno kupaju u kadi ili pod tušem. Zapravo, to čak može pomoći djetetu da puno lakše razumije svoje tijelo i način kako funkcionira. Naravno, ako se roditelji ne osjećaju ugodno kada su goli pred djecom, malo toga ih može uvjeriti u suprotno. Možda golotinju stavljaju u kontekst seksualnosti, međutim djeca to ne gledaju tako, dio tijela je za njih dio tijela, a njihova istraživanja su više "znanstvena" nego lascivna. 

Možda te zanima... Mama na meti kritika zbog fotke u kadi sa sinovima Vrtić

Međutim, roditelji koji se kupaju s djecom trebaju paziti na znakove koje dijete pokazuje, osjeća li se dijete neugodno ili traži privatnost. To će biti dobar znak da je vrijeme za zaustavljanje ove prakse. Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine

6. Djeca jasličke dobi mogu biti bez nadzora

Djeca koja imaju godinu, dvije mogu izgledati samostalno i vrlo razumno, ali kad je riječ o samostalnom kupanju proći će još godine prije nego stvarno mogu biti neovisni. Iako dijete može samostalno hodati po dnevnom boravku, to ne znači da se čuvati od opasnosti. Najbolje je paziti na dijete dok se ne može samo okupati. Ta dob će biti drugačije za svakog mališana, međutim djeca do pete godine trebala bi biti pod nadzorom.

beba kupanje kada Možda te zanima... Strašna tragedija podsjeća: Nikad ne ostavljajte djecu samu u kadi! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.