Beba Zdravlje i njega bebe 29. siječnja 2021.

10 stvari koje moraš znati o kadicama za kupanje bebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neka se djeca obožavaju brčkati u kadici, dok druga plaču čim spomenete riječ voda... Donosimo vam najčešća pitanja i odgovore koji muče novopečene roditelje

Kupanje može biti lijepo iskustvo, kako za vas, tako i za bebu, ovisno o tome kako ćete se postaviti prema ovom “poslu”. Neka se djeca obožavaju brčkati u kadici, dok druga plaču čim spomenete riječ voda. Ako se vaše dijete boji vode, potrudite ga se opustiti prije kupanja ili se poigrajte pored kadice napunjene vodom.

1. Zašto treba kupiti kadicu?

Novopečene majke obično najviše strepe od kupanja malenog bića koje se pri tom stalno migolji i često negoduje plačem. Upravo zbog toga, odgovarajuća kadica može olakšati ovaj obavezni dio održavanja higijene.

kupanje beba Možda te zanima... Kupanje bebe: koliko često, kojim sredstvima i u kakvoj kadi? Beba

2. Može li se koristiti kada za odrasle?

Prvo, nadvijajući se nad kadom biti ćete u nepravilnom položaju, što će opteretiti vašu kralježnicu. Drugo, obična kada je prevelika za bebu i ona se može uplašiti od ogromnog prostora. S druge strane, kadice su praktične, jer možete ih postaviti u položaj koji vam odgovara – na pod, ili na podlogu u visini vašeg struka. Također, ako u kupaonici nije dovoljno toplo, kadicu uvijek možete smjestiti u topliju prostoriju.

Kupanje bebe: koliko često, s kojim sredstvima i u kakvoj kadi?

3. Prednosti kadice

Kadice su obično oblikovane tako da bebi omogućavaju pravilan položaj i čvrst oslonac dok to nije moguće u posudama poput lavora, škafova i sličnih.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Kakvu kadicu izabrati?

Prvo treba odlučiti hoćete li bebu kupati u stojećem, sjedećem, ili možda u klečećem položaju. Nadalje, razmislite u kojoj ćete prostoriji najčešće kupati bebu. Neke kadice mogu se pričvrstiti na rub obične kade, a neke, namijenjene starijim bebama, oblikovane su tako da liče na kantu, pa beba može sjediti u njoj.

5. Kadice koje se pričvršćuju na rub kade

Prednost ovog tipa kadica je u tome što sadrži manje vode i puno je lakše s bebom. Također, možete istovremeno kupati bebu i starije dijete (u velikoj kadi).

Strašna tragedija podsjeća: Nikad ne ostavljajte djecu samu u kadi!

6. Kadice koje sliče na kante

U posljednje vrijeme sve više roditelja kupuje ovaj tip kadica koje su dizajnirane tako da beba može sjediti u njima u položaju koji podsjeća na fetalni. Osobito su praktične za kupanje beba koje ne vole vodu i strašno negoduju za vrijeme kupanja u većoj kadici.

kupanje bebe, kadice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Dodaci u kadicama

Prave se od ergonomično oblikovane plastike, kompresirane pjene i drugih materijala, a osnovna svrha im je osigurati siguran položaj tijela bebe – prvenstveno da bebina glavica tijekom kupanja bude iznad vode.ž

Jednostavan način da umirite bebu i uz to joj ojačate imunitet

8. Koliko novca potrošiti na kadicu?

Ne postoji striktno pravilo – možete potrošiti koliko kod hoćete. Izaberite kadicu i prateću opremu na osnovu onoga što mislite da će odgovarati vama i vašoj bebi.

beba kupanje kada Možda te zanima... Strašna tragedija podsjeća: Nikad ne ostavljajte djecu samu u kadi! Beba

9. Na što trebate misliti?

Najvažniji faktor prilikom kupanja bebe je njezina sigurnost. Zato, dobro razmislite o tome koja vrsta kadice pruža sve uvjete za sigurno kupanje bebe.

10. Što još postoji od opreme?

Kao i u prethodnim slučajevima, razmislite o tome što bi doprinijelo tome da samo  kupanje za vas i vašu bebu ne bude stresno. Na primjer, ako vas brine temperatura vode, kupite termometar. Ako se brinete da se beba ne prehladi nakon kupanja, koristite ručnik s kapuljačom.

Na kraju, znajte da je najbolje izbjegavati upotrebu preparata za održavanje higijene (kupke i sl.) dok beba ne navrši barem šest mjeseci života. Do tada, obična voda i baby sapun dovoljni su za pranje njezine nježne i osjetljive kože.

beba, higijena Možda te zanima... Kako bebi čistiti nos, oči i uši? Beba
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.